Szybka w przygotowaniu przystawka z jajek. Wystarczy tylko kilka prostych składników, by powstała pyszna przekąska.
Moja rodzina uwielbia tak przygotowane jajka. U nas sprawdzają się na co dzień, jak i podczas różnych okazji. W święta to właśnie te jajka jako pierwsze znikają ze stołu. Polecam - pysznie i prosto!
Składniki:
- ok. 6 jajek ugotowanych na twardo
- 6 łyżek majonezu
- 3 łyżki wody z ogórków kiszonych
- 2 duże kiszone ogórki
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: drobno posiekany szczypiorek do dekoracji
Wykonanie:
Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skorupek i kroimy na dwie połówki.
Sos: Majonez mieszamy z wodą z ogórków i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dosypujemy pokrojone w drobną kostkę ogórki. Całość mieszamy.
Na salaterkę wykładamy przygotowany sos, a następnie połówki jajek. Jajka dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Tak przygotowaną całość można schłodzić w lodówce. U nas z jajka powstał też kogucik przygotowany przez córcię 😉.
Życzymy smacznego !
Bardzo apetycznie wygląda ta przekąska, a kogucik jest uroczy. Przepis wykorzystam na święta, dziękuję....
OdpowiedzUsuńnie tylko wygląda! smakuje super - jednak ogórek robi swoje, rodzinka zadowolona :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Smacznego !
UsuńNapewno bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne còrka już czwarty raz poprosiła bym zrobiła ta pyszna przekąskę dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
UsuńSmakuje i jest pyszne
OdpowiedzUsuńPyszne 😍
OdpowiedzUsuńOkropna
OdpowiedzUsuń