Wyśmienita - jedna z naszych ulubionych babek.
Wychodzi puszysta, mięciutka i nie jest sucha. Polecam z pewnością! U nas często gości na podwieczorek, bo to takie szybkie ciasto😉. No i obowiązkowo pojawia się na wielkanocnym stole.
Składniki (u mnie składniki miały temperaturę pokojową):
Wykonanie:
Miękkie masło, cukier, cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Do ciasta przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia - całość miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki: wino, czekoladę startą na tarce, kakao, cynamon. Miksujemy do połączenia składników.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Pianę z białek należy delikatnie wmieszać w ciasto. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy z kominkiem (u mnie foremka była trochę mniejsza - średnica 25 cm - ale też dała radę😉).
Babkę pieczemy w temp. 170 st. C. Nasza babka piekła się ok. 1 h.
Babka po upieczeniu. Babkę można udekorować polewą lub posypać cukrem pudrem.
- 300 g masła
- 300 g cukru (ja dałam znacznie mniej)
- 2 cukry waniliowe
- 6 jajek (u mnie dość spore jajka od kurek teściowej, oddzielnie białka i żółtka)
- szczypta soli
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- 100 g gorzkiej czekolady (u nas czekolada mleczna)
- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Miękkie masło, cukier, cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Do ciasta przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia - całość miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki: wino, czekoladę startą na tarce, kakao, cynamon. Miksujemy do połączenia składników.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Pianę z białek należy delikatnie wmieszać w ciasto. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy z kominkiem (u mnie foremka była trochę mniejsza - średnica 25 cm - ale też dała radę😉).
Babkę pieczemy w temp. 170 st. C. Nasza babka piekła się ok. 1 h.
Babka po upieczeniu. Babkę można udekorować polewą lub posypać cukrem pudrem.