Obiad z blachy - jeden z naszych ulubionych


Takim obiadem poczęstowała nas dziś babcia. Ależ nam smakował i znikł bardzo szybko. Dzielimy się pomysłem na pyszne i sycące danie.

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków ugotowanych w mundurach
farsz mięsny:
  • 0,5 kg mięsa mielonego (np. z łopatki)
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • przyprawy: majeranek, sól i pieprz
  • 3 ząbki czosnku
dodatkowo:
  • ok. 150 g sera żółtego
  • zioła prowansalskie do posypania ziemniaków
  • ketchup



Wykonanie:
Najlepiej dzień wcześniej ugotować ziemniaki w mundurkach - ugotowane odstawiamy do wystudzenia. Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry, a następnie przygotowujemy farsz mięsny.
Zmielone mięso łączymy z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Całość wyrabiamy dłonią. Masę mięsną nakładamy łyżką na plastry ziemniaków. Tak przygotowany przysmak układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy ziołami prowansalskimi i startym żółtym serem (lub serem można posypać dopiero pod koniec pieczenia).
 


Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 25 -30 min.




Po wyjęciu z piekarnika:





Przysmak podajemy gorący, polany ketchupem lub sosem (pomidorowym, czosnkowym). My zajadamy dodatkowo z sałatką (mix sałat, pomidor, papryka, przyprawy do sałatki).


Życzymy smacznego!


1 komentarz: