- 5 dużych ziemniaków ugotowanych w mundurach
- 0,5 kg mięsa mielonego (np. z łopatki)
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 jajko
- przyprawy: majeranek, sól i pieprz
- 3 ząbki czosnku
- ok. 150 g sera żółtego
- zioła prowansalskie do posypania ziemniaków
- ketchup
Wykonanie:
Najlepiej dzień wcześniej ugotować ziemniaki w mundurkach - ugotowane odstawiamy do wystudzenia. Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry, a następnie przygotowujemy farsz mięsny.
Zmielone mięso łączymy z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Całość wyrabiamy dłonią. Masę mięsną nakładamy łyżką na plastry ziemniaków. Tak przygotowany przysmak układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy ziołami prowansalskimi i startym żółtym serem (lub serem można posypać dopiero pod koniec pieczenia).
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 25 -30 min.
Po wyjęciu z piekarnika:
Przysmak podajemy gorący, polany ketchupem lub sosem (pomidorowym, czosnkowym). My zajadamy dodatkowo z sałatką (mix sałat, pomidor, papryka, przyprawy do sałatki).
Życzymy smacznego!
Obiadek pierwsza klasa, mniam, mniam.
OdpowiedzUsuń