Proste, a zarazem pyszne i sycące danie. Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Moja rodzina uwielbia naleśniki pod każdą postacią. Zazwyczaj zjadamy je na słodko. Dziś u nas naleśniki zapiekane, które uwielbiamy.
Składniki:
ciasto naleśnikowe (na ok. 8 naleśników):
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3-4 łyżki oleju
- szczypta soli
farsz:
- 50 dag mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej
- 1 mała cebula
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- 1-2 ząbki czosnku
- passata pomidorowa plus odrobina bulionu (lub wody)
- przyprawy: majeranek, słodka papryka lub przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz
- olej do smażenia
- ser żółty do posypania zawiniętych już naleśników - ser żółty można dodać także do farszu - farsz wówczas lepiej się sklei, nie będzie taki sypki
Wykonanie:
Farsz:
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na dobrze rozgrzany olej wsypujemy cebulę, a następnie czosnek. Po chwili dorzucamy starte warzywa i mięso mielone. Smażymy na małym ogniu stale mieszając. Po chwili dodajemy przyprawy - całość przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze przez chwilę. Na koniec dodajemy passatę z pomidorów (ja całość podlałam też odrobiną bulionu - można użyć wody) - mieszając smażymy jeszcze ok. 5 min i odstawiamy do wystudzenia.
Złożenie naleśników: Przygotowany farsz podzieliłam na 8 porcji. Farsz kładziemy na brzegu każdego naleśnika, boki naleśnika składamy do środka, a następnie naleśnik zwijamy w roladkę. Zawinięte naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym (dno naczynia wysmarowałam masłem) i posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (piekę - opcja góra - dół bez termoobiegu). Piekłam ok. 18 min.
Gotowe:
Życzymy smacznego!
Super zapiekane naleśniki :)
OdpowiedzUsuń