Chrupiące faworki z licznymi bąblami. Takie faworki serwuje nasza babcia. Są wyśmienite.
Uwielbiamy faworki naszej babuni. Dziś pomagamy babci w kuchni - bo nie ma to jak wspólne kucharzenie😉- i dzielimy się sprawdzonym przepisem na pyszny smakołyk.
Składniki (wyszło nam ok. 80 sztuk):
- 2 czubate szklanki mąki
- 0,5 szklanki jasnego piwa - to właśnie dzięki niemu powstają liczne bąble😉
- 4 żółtka
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia (u nas olej)
- cukier puder do posypania gotowych faworków
Pojemność mojej szklanki to 250 ml.
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodajemy żółtka, masło i szczyptę soli. Całość siekamy nożem i powoli wlewamy piwo. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie kleiło się do dłoni dosypujemy niewielką ilość mąki. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Z ciasta formułujemy kule i wybijamy (uderzamy) wałkiem ok. 5 minut - faworki będą kruche i delikatne. Następnie ciasto wkładamy do lodówki na ok 0,5 h. Następnie ciasto wybijamy ponownie jeszcze chwilkę (ok. 3 min) i rozwałkowujemy je bardzo cienko. Z ciasta wycinamy prostokąty (ok. 4x10 cm) lub równoległoboki. Każdy prostokąt po środku nacinamy, przekładamy jeden koniec przez otwór i formułujemy faworki.
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodajemy żółtka, masło i szczyptę soli. Całość siekamy nożem i powoli wlewamy piwo. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie kleiło się do dłoni dosypujemy niewielką ilość mąki. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Z ciasta formułujemy kule i wybijamy (uderzamy) wałkiem ok. 5 minut - faworki będą kruche i delikatne. Następnie ciasto wkładamy do lodówki na ok 0,5 h. Następnie ciasto wybijamy ponownie jeszcze chwilkę (ok. 3 min) i rozwałkowujemy je bardzo cienko. Z ciasta wycinamy prostokąty (ok. 4x10 cm) lub równoległoboki. Każdy prostokąt po środku nacinamy, przekładamy jeden koniec przez otwór i formułujemy faworki.
Robiłam z tego przepisu, wyszły chrupiące i pyszne, polecam...
OdpowiedzUsuńSkorzystałam z przepisu, mega smaczne. Ja również polecam przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakują. Pozdrawiam.
UsuńNa bazie piwa można zrobić również neutralne smakowo kruche ciasto - zarówno np. na całuski czy rogaliki orzechowe jak i paszteciki do czystych zup. Wystarczy szybko zagnieść ciasto w proporcji 2 / 1 / 0,5 (2 szklanki mąki, kostka masła i pół szklanki piwa). Jeśli masło wcześniej zamrozimy i zetrzemy na wiórki, ciasto po upieczeniu będzie się listkowało jak francuskie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńPrzepysznie się prezentują, będziemy robić. Dziękujemy za przepis.
OdpowiedzUsuńProszę. Pozdrawiam.
UsuńUpiekłam, wyszły bardzo smaczne, dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńProszę bardzo i smacznego :)
UsuńPiekłam z tego przepisu, wyszły pyszne, polecam....
OdpowiedzUsuń