Ciasto jest proste w wykonaniu, pięknie wyrasta i smakuje wyśmienicie. Z pewnością polecam! Sprawdzi się na wyjątkowe okazje, jak i na niedzielę.
Składniki:
Ciasto (składniki w temp. pokojowej):
- 250g masła
- 6 jajek
- 200g cukru
- 3 cytryny
- 300g mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek - u mnie szara reneta
- łyżka masła
- 30g rodzynek (można pominąć)
- 1 łyżeczka cynamonu (można pominąć)
- 500g twarogu z wiaderka
- 2 jajka
- 18g budyniu waniliowego
- 80g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- opcjonalnie: cukier puder do posypania
Wymiary formy: 38 cm x 23 cm
Wykonanie:
Przygotowanie warstwy z jabłkami: Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki. Masło rozpuszczamy w garnku. Dodajemy jabłka i rodzynki. Całość smażymy (jabłka powinny zmięknąć, ale nie powinny się rozpaść). Można dodać także cynamon i wymieszać. Gotowe jabłka odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowanie warstwy serowej: Przekładamy do miski wszystkie składniki i miksujemy krótko do połączenia.
Przygotowanie ciasta: Wyciskamy sok z cytryn. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy sukcesywnie po jednym jajku i miksujemy na najwyższych obrotach. Dolewamy powoli sok z cytryn (ciasto może się zwarzyć - nic nie szkodzi). Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - łyżką należy delikatnie należy wmieszać mąkę.
Złożenie ciasta - przygotowanie do pieczenia.
Więcej niż połowę ciasta wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy wystudzone jabłka. Na jabłka wykładamy przygotowany ser, a na ser wykładamy resztę ciasta - za pomocą łyżki robimy kleksy - ciasto zleje się podczas pieczenia). Patrz na zdjęcia poniżej.
Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (opcja góra-dół bez termoobiegu). Pieczemy do suchego patyczka - nasze ciasto piekło się ok. 45 min. Ciasto pozostawiamy w foremce do wystygnięcia.
Ciasto gdy wystygnie można kroić na kawałki i posypać cukrem pudrem.
Z chęcią poproszę o dokładkę :)
OdpowiedzUsuńRewelacja ciacho ,przepis wypróbowany.🙂
OdpowiedzUsuńSmacznego :) Pozdrawiam
UsuńMoje w piekarniku
OdpowiedzUsuń🙂🙂🤗
UsuńMoje też już w piekatniku
OdpowiedzUsuń