Chleb łyżką mieszany - błyskawiczny w przygotowaniu


Bardzo prosty i ekspresowy w przygotowaniu chleb. Składniki wystarczy zamieszać łyżką, wstawić do piekarnika i już za ok. godzinę możemy cieszyć się świeżym pieczywem.

Pyszny i prosty do zrobienia. Wypróbujcie sami - jak raz go upieczecie to będziecie często wracać do tego przepisu 😉.

Składniki (na dwa bochenki chleba):
  • 600 g mąki pszennej (u nas to mąka z plonów naszego wujka)
  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ok. 1 l ciepłej wody
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki octu 10% (ocet można pominąć)
  • opcjonalnie: kminek, ziarna, otręby - u mnie dziś chleb bez dodatków

Forma: dwie keksówki o wymiarach: 25 cm x 12 cm



Składniki:
Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem. Wlewamy ciepłą wodę - całość dokładnie mieszamy, tak by drożdże się rozpuściły. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z solą i mieszamy, tak by wszystkie składniki się połączyły. Pod koniec mieszania można dodać ocet i wybrane dodatki (np. ziarna słonecznika).





Gotowe ciasto przekładamy do foremek wysmarowanych masłem i posypanych mąką pszenną. Wyrównujemy wierzch ciasta (tutaj może pomóc łyżka maczana w wodzie). Foremki odstawiamy na chwilę, aby ciasto trochę podrosło (ja odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 10 min), ale nie za długo, bo wówczas w chlebie będą dość duże "dziury". Podrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy do ok. 1 h - u nas chleb był gotowy już po 45 min.





Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Chleb można obwinąć w lnianą ściereczkę, wówczas skórka nie będzie twarda.



Gotowe:





Życzymy smacznego !!!



55 komentarzy:

  1. Co daje ocet, dlaczego się go dodaje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ocet można oczywiście pominąć, ale daje ciekawą „imitację chleba na zakwasie”. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Witam, chlebek robiłam już dwa razy według przepisu i wyszedł mi zakalec :( Czy to, że piekę go bez termoobiegu, mieszanie innych rodzajów mąk lub szklana a nie blaszana keksowka mogą mieć na to wpływ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, myślę że największe znaczenie mają tutaj mąki (rodzaje), których Pani używa. Czy próbowała Pani upiec chleb z mąki pszennej tak jak w przepisie? Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. Witam,dzisiaj chleb u mnie z czterech mąk pszenna 650 1/2 kg,pszenna pełnoziarnista 1850,żytnia pełnoziarnista 2000+pszenna graham 1500,czekam co wyjdzie,ale wcześniej też kombinowałem,dodawałem mąki tortowej i krupczatki,zawsze wyszło dobrze.Tylko że chlebuś szybko znikał.😃👍

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę, że smakuje. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    4. Ja również piekłam dwa razy i też wyszedł mi, zakalec spod jest niedopieczony

      Usuń
    5. Piec godzinę w 200stopniach

      Usuń
  3. a ja pieke co piatek dwa chlebki nic nie zmieniam nie kombinuje ,wszystko waze i moja rodzina juz nie chce chleba ze sklepu . Bardzo dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Szukam podobnego przepisu z dodatkiem żytniej mąki. Powinnam ograniczać chleb. Sam pszenny niewskazany, żytni już mi się przejadł. Szukam prostego przepisu na mieszany... Zalega mi w domu żytnia 2000, niefortunny zakup...Zuzanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mieszaj mąki z tym, że dodając mąkę żytnią będziesz miała twardszy chleb. Bardziej zbity taki trochę gliniasty. Ja piekę na mieszanych ale dzień wcześniej wieczorem mieszam mąkę żytnią z zakwasem a następnego dnia dodaję mąkę pszenną i po dwukrotnym wyrastaniu (1x w garnku; 2x w foremkach) piekę. Zakwas zrobić to pikuś. Możesz zrobić tzw zakwas 60 godzinny (przepis w necie) i też wyjdzie. Jak zakwas za słaby to dodać trochę drożdży i wspomoże. Możesz dodawać żytnią do drożdżowego ale tak jak wspomniałam wyżej chleb będzie miał inną strukturę.

      Usuń
    2. Przyda się ta żytania mąka bo zasada jest taka ,że mieszamy ją z białą mąką w proporcji 1 do 4 ,czyli 1 szkl.żytniej i 3 pszennej. Ciepłej wody około 400 ml. Ja robię chleb na zakwasie z domieszką odrobiny drożdży i z dodatkiem lnu i pestek dyni. Zawsze wychodzi .Piekę w 200 stopniach okolo godz. zależy w jakiej foremce

      Usuń
    3. Jak najbardziej , na 500g mąki 7g suszonych drożdży

      Usuń
    4. można dodać żytniej tylko musi wyrosnąć troche w foremce przed włożeniem do piekarnika i piec w 200 stopniach, wychodzi super

      Usuń
  5. czy można użyć suchych drożdży? jaka wtedy proporcja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze używam świeżych. Pewnie można, proszę próbować 🙂. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Robiłam na suszonych i wyszedł super

      Usuń
  6. Chleb zawsze wychodzi. Mieszać można różne mąki i różne dodatki. Ja do składników dodaje700-750 ml wody.Wychodzi bdb.Chleby piekę systematycznie od trzech lat i u używam trzech mniejszych keksówek,chlebki są mniejsze ale nam ta gramatura pasuje.Spróbujcie.zamiast wody jak mam,to część zastępuję maslanką,kefirem,zsiadłym mlekiem.Ale wtedy nie dodaję octu,lub tylko troszeczkę.Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też tak robię kefir ,maślanka co mam👍

      Usuń
  7. Chciała bym się dowiedzieć jakie typy mąki muszą być do chlebka 650 czy inne i czy piekarnik z termo obiegiem ustawiony czy bez bardzo ślicznie dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 650 jest ok. Pełnoziarnista pszenna używam typ 2000. Zawsze piekę z opcją góra - dół bez termoobiegu. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. Ja robię ciasto z róznych mąk tzn.mieszam pszenną z pszenną pełnoziarnistą,czy z kukurydzianą a nawet z ryżową,jak również daję 3,4 łyżki kartoflanej,to zależy jakichcę upiec chlebek,jeszcze nigdy nie miałem zakalca,odstukać.

    OdpowiedzUsuń
  9. ...piekarnik bez termoobiegu,ustawiony góra-dół.

    OdpowiedzUsuń
  10. robiłem z octem i bez octu i bez octu wychodzi smaczniejszy. I wody mniej max. 0,8 l. Mąka pszenna typ 650.

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy ciasto muszę odstawić do wyrośnięcia? Czy mogę odrazu wkładać do piekarnika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Foremki z ciastem proszę odstawić na chwilę, by ciasto trochę podrosło. Pozdrawiam.

      Usuń
  12. Ja używam mąki 550 i 650 po pół kilograma dodaję dwie łyżki otręby pszenne 1 łyżkę soli około 1 litra wody ciepłej 0,50 dkg drożdźy 2 łyżki oleju . Przepis sprawdzony polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tego przepisu dodaję jeszcze otręby żytnie,sezam ,siemie lniane i jest super No i 3 łyżki płatków owsianych życzę smacznego

      Usuń
  13. Trzeba żeby rósł dłużej nic nie musi być ważone mąka trochę tej trochę tej …Ok 1 kg .. konsystencja papkowata .. i wszystko . Suche wszystkie mieszam razem potem mokre zamieszac … po pol h przemieszać i włożyć do blaszki jeszcze dać podrosnąć i uda się na pewno

    OdpowiedzUsuń
  14. Na ile stopni ustawiacie piekarnik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podrośnięty chleb wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekę z opcją góra-dół bez termoobiegu. Pozdrawiam.

      Usuń
  15. Na której półce od dołu pasowałoby pięć chleb ?W 180 stopni góra dół

    OdpowiedzUsuń
  16. Dzień dobry, pierwszy raz upiekłam chlebek z tego przepisu i jesteśmy zachwyceni ,teraz będę częściej piekła, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakuje. Pozdrawiam serdecznie. Smacznego 🙂

      Usuń
  17. Ja robię ciasto np.z 1,10kg mąki + 2 lub 3 ziemniaki ugotowane,przeciskam przez praskę+słonecznik+pestki dyni+sezam na posypkę,wychodzi dwie foremnki,chleb jest dłużej miękki i smaczniejszy.Zawsze mam skradziony jeden bochenek przez którąś z córek a jest ich trzy.

    OdpowiedzUsuń
  18. A ja do chlebka dodaję do ciasta cebulkę i pęknie pachnie na wierzch smaruję rozbitym jajkiem i posypuję makiem i pestkami słonecznika

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam serdecznie. Od jakiegoś czasu przeglądam Pana Blog kulinarny 'Urwis w Akcji' . Skuszona na przyjęciu smakowitym chlebem, mieszanym łyżką też upiekłam. Dzisiaj też już jest w foremkach i rośnie. Do jednego dodałam czosnek granulowany i ziarna słonecznika, a wierzch posypałam kozieradką, bo lubię. A drugi zaś czarnuszką. Do mąki pszennej i żytniej wsypałam też otręby żytnie.
    Pozdrawiam cieplutko i dziękuję za ekspresowy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  20. Rewelacja. Od roku systematycznie korzystam z tego przepisu. Kombinuję z proporcjami ale zawsze wychodzi. Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  21. Właśnie robiłam wczoraj i szkoda,że tak późno zobaczyłam komentarze,jak już chleb był w piekarniku.
    Chleb porażka, zakalec 🫣😱dwie blachy poszły,testuje różne chleby,ten był bardzo rzadki,po komentarzach zobaczyłam, żeby przytrzymać i zwiększyć temperature,dałam na 200 stopni i piekłam 1,5 godz. niestety zakalec jakich mało.Nigdy więcej jego nie zrobię.Masakra. Nie polecam,nie wiem jak komuś taki wyszedł jak na zdjęciu 🤔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi przykro. Czy zrobiła Pani wszystko wg przepisu, czy piekła pani chelb z mąki pszennej? Jeśli ciasto było zbyt luźne proszę dosypać trochę mąki. Ja robię go często, zawsze się udaje. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  22. Witam, piekłam pierwszy raz chlebek według przepisu,jestem bardzo zadowolona, wyszedł pyszny, dziękuję za przepis, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. Jaką cebulę dać do chleba cebulowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najzwyklejsza cebula też się sprawdzi 🙂. Pozdrawiam.

      Usuń
  24. Rewelacyjny chleb! Pierwszy raz go piekłam, więc robiłam z połowy porcji. Wyszedł wspaniale wypieczony i chrupuący po godzinie pieczenia w 180 st. Jest tak pyszny, że brak słów! Dziękuję za podzielenie się przepisem! 🙏🙏🙏

    OdpowiedzUsuń
  25. Czy można dać sama mąkę pszenna ? Zdarza się że nie mam pełnoziarnistej. Jeśli tak jakie wtedy proporcje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, można zrobić z 1 kg mąki pszennej (wyjdą 2 bochenki).

      Usuń
  26. Zakalec.
    Za dużo cukru za mało soli... bez ziaren byłby bez smaku.
    Pieczony dłużej ( patrz komentarze),a wychodzi zakalec. Żaden przepis mnie tak nie rozczarował 😒

    OdpowiedzUsuń