Przepis na domowy chleb wypróbowany wielokrotnie. Rozsmakowała się w nim cała nasza rodzina. Ten chleb zawsze wychodzi i jest prosty do zrobienia.
Chleb jest mięciutki w środku, z chrupiącą skórką. Polecam! W kuchni pomaga mi 5- letni Urwis 😊💪.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej (może być np. wrocławska typ 500) plus trochę mąki do podsypania ciasta
- 400 ml maślanki (w temp. pokojowej)
- 40 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru
- 4 łyżki oleju
Wykonanie:
Do maślanki wkruszamy drożdże i dokładnie mieszamy. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i cukier, mieszamy. Wlewamy maślankę z drożdżami oraz olej. Zagniatamy jednolite ciasto (ciasto odchodzi od dłoni). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.
Gdy ciasto ładnie wyrośnie przekładamy je na oprószoną mąką stolnicę i ponownie zagniatamy (ciasto podsypałam delikatnie mąką). Z tak przygotowanego ciasta formułujemy wałek, robimy ostrym nożem ukośne nacięcia, chleb smarujemy delikatnie wodą i posypujemy makiem. Chleb przekładamy na dużą blachę z piekarnika (blachę można oprószyć mąką lub wyścielić papierem do pieczenia), nakrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 15 min. Następnie chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z opcją góra- dół. Nasz chleb piekł się ok. 35 min.
Życzymy smacznego!
Apetyczny ten chlebek, musimy wypróbować. Dziękujemy za przepis.
OdpowiedzUsuńZrobilam,jest pyszny Polecam
OdpowiedzUsuńCzy maślankę trzeba troszke podgrzać czy drożdże wrzucać do zimnej?
OdpowiedzUsuńMaślanka nie może być zimna prosto z lodówki, można ją delikatnie podgrzać. Ja wstawiam ją do naczynia z ciepłą wodą. Pozdrawiam
UsuńA czy zamiast maślanki może być kefir?
OdpowiedzUsuńTen chleb zawsze robię na maślance. Proszę spróbować z kefirem... Pozdrawiam serdecznie.
UsuńUpiekłam chlebek , jest super.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :-) za przepis .
Pozdrawiam
Proszę. Smacznego ! Pozdrawiam.
UsuńCzy po upieczeniu czuć ten chlebek drożdżami?
OdpowiedzUsuńDrozdzami nie czuć tylko malizną
UsuńTrochę tak. Proszę spróbować z suchymi drożdżami wówczas nie będą tak wyczuwalne.
Usuńchlebek SUPER smaczny :-))
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakuje. Pozdrawiam serdeczne.
UsuńSmaczne to ale do prawdziweo chleba ma daleko. Taka buła.
OdpowiedzUsuń