Prosty i łatwy chleb domowy


Bardzo smaczny chleb. Prosty w przygotowaniu, nie wymaga dużych nakładów pracy.

Nie ma to jak własny domowy chleb. Świeży, pachnący, chrupiący. Jak dla mnie to właśnie zapach pieczonego chleba przyciąga do kuchni najbardziej…😋 No i zawsze są kłótnie o chrupiącą piętkę😁😀. Z tego przepisu wychodzi solidny bochenek i znika szybko jeszcze lekko ciepły😉. 

Składniki (na jeden bochenek):
  • 250 g mąki pszennej razowej chlebowej
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 10 g drożdży suchych (można użyć 20 g drożdży świeżych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 300 ml letniej wody

Wymiary formy: keksówka 25 cm x 12 cm



Wykonanie:
Jeśli używamy drożdży świeżych należy zrobić zaczyn. Ja piekę z drożdżami suchymi.
W dużej misce mieszamy mąki, cukier, sól i suche drożdże. Stopniowo dodajemy olej i wodę - łączymy wszystkie składniki za pomocą dłoni. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i elastyczne (u mnie odchodzi od dłoni). Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 h - ciasto musi podwoić objętość.





Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrabiamy (krótko) i przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej np. otrębami. W równomiernym rozprowadzeniu ciasta w foremce pomogla łyżka moczona w wodzie. Ciasto przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Ja piekę w temp. 185 st. C, gdyż mój piekarnik dość mocno pali. Piekę z opcją góra-dół bez termoobiegu. Nasz chleb piekł się ok. 35 min (chleb postukany od spodu wydaje głuchy odgłos). Chleb przed wstawieniem do piekarnika można posmarować roztrzepanym jajkiem z jedną łyżką mleka.





Chleb po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.





Chleb po rozkrojeniu.






Życzymy smacznego !!!