Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny - zwłaszcza, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie.
Tak przygotowane słoiki to u mnie podstawa w domowych zapasach. Idealne, gdy brakuje czasu na gotowanie. Ten szybki obiad wystarczy jedynie podgrzać. Nam najbardziej smakuje z makaronem, ale doskonale sprawdzi się też ryż, kasza czy po prostu pieczywo. Niby słoikowy obiad, a jest naprawdę pyszny - polecam!
Składniki (na 4 słoiki po 0,7 l; wyszło mi ok. 25 sztuk pulpecików):
Wykonanie:
Do miski przekładany zmielone mięso, odciśniętą bułkę z nadmiaru wody, drobno poszatkowaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijamy jajka i doprawiamy. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią. Z masy mięsnej formułujemy kulki i obtaczamy je w mące. Tak przygotowane pulpeciki obsmażamy na patelni z obu stron.
Tak przygotowane słoiki to u mnie podstawa w domowych zapasach. Idealne, gdy brakuje czasu na gotowanie. Ten szybki obiad wystarczy jedynie podgrzać. Nam najbardziej smakuje z makaronem, ale doskonale sprawdzi się też ryż, kasza czy po prostu pieczywo. Niby słoikowy obiad, a jest naprawdę pyszny - polecam!
Składniki (na 4 słoiki po 0,7 l; wyszło mi ok. 25 sztuk pulpecików):
- 1 kg mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej, ja wykorzystałam mielone wołowo-wieprzowe)
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku (lub u mnie dwa ugotowane i poduszone ziemniaki - nasze pulpety będą zjedzone w najbliższym czasie 😉)
- 2 jajka
- 1 cebula
- ok. 2 ząbki czosnku
- łyżka ziół prowansalskich
- sól, pieprz do smaku
- mąka do obtoczenia pulpetów
- olej do smażenia
- ok. 1 szklanka bulionu drobiowego (lub warzywny)
- ok. 1,5 szklanki przetartych pomidorów, passaty z butelki (lub u mnie domowy, gęsty przecier ze słoika)
- oregano do smaku
Wykonanie:
Do miski przekładany zmielone mięso, odciśniętą bułkę z nadmiaru wody, drobno poszatkowaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijamy jajka i doprawiamy. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią. Z masy mięsnej formułujemy kulki i obtaczamy je w mące. Tak przygotowane pulpeciki obsmażamy na patelni z obu stron.
Obsmażone pulpeciki wrzucamy do gotującego się bulionu. Po chwili dolewamy przecier pomidorowy, sos doprawiamy oregano (ewentualnie dosalamy jeśli istnieje konieczność). Całość dusimy (u mnie ok. 20 min) na średniej mocy palnika.
Gotowe pulpety przekładamy do słoików (przekładam jeszcze takie wrzące pulpety) i zalewamy sosem. Ja słoiki zakręcam na gorąco, odwracam do góry dnem, a gdy wystygną przechowuję w lodówce. Można też słoiki poddać pasteryzacji.
Przygotowane słoiki przechowuję w lodówce ( u nas znikają do ok. 2 tyg.).
Życzymy smacznego !