Śledzie w takim wydaniu pojawiają się u nas na stole przy każdej większej uroczystości rodzinnej i świętach. Z pewnością taka sałatka sprawdzi się także na co dzień😊.
Składniki:
- 4 filety śledziowe lekko solone
- mała cebula (u mnie czerwona)
- 4 jajka
- groszek konserwowy (puszka 200 g)
- 1 pełna łyżka musztardy sarepskiej
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 pełna łyżka kwaśnej śmietany
- pieprz do smaku
- dodatkowo można udekorować sałatkę szczypiorkiem lub koperkiem
Wykonanie:
Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie, aby wypłukać je z nadmiaru soli (czas moczenia zależy od tego jak słone są śledzie). Następnie śledzie odsączamy na sitku i osuszamy ręcznikiem papierowym. kroimy w grubą kostkę.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w grubszą kostkę. Cebulę (można ją sparzyć) drobno siekamy. Groszek odsączamy z zalewy. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i mieszamy. Dodajemy majonez, śmietanę, musztardę. Sałatkę odstawiamy do lodówki aby się schłodziła i przegryzła.
Gotowe!
Życzymy smacznego !