Takie roladki robiła moja mama - smak mojego dzieciństwa. Przysmak sprawdzi się doskonale na każdej imprezie, w tym także jako danie obiadowe.
Dzielimy się sprawdzonym przepisem na przepyszne roladki. U nas jeszcze ciepłe znikają bardzo szybko. Dziś w kuchni pomaga mi 5-letni Urwis.
Składniki (na dwie rolady):
ciasto:
Używam formy o wymiarach: 40cmx23cm
Wykonanie:
Farsz: Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojony, rozgnieciony czosnek. Po chwili na patelnię dorzucamy mięso. Mięso doprawiamy. Całość dusimy - pod koniec dolewamy przecier pomidorowy i dusimy jeszcze chwilę do zgęstnienia. Tak przygotowany farsz odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto: Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i 3 łyżki mąki. Mieszamy i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. W dużej misce ubijamy jajka z solą, dodajemy roztopione masło i olej. Następnie wlewamy spieniony zaczyn i partiami wsypujemy mąkę. Ciasto wyrabiamy, tak by odchodziło od ręki i było gładkie. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta i nakładamy farsz (przygotowane mięso mielone posypujemy startym serem). Zwijamy rolady. Rolady obwijamy papierem do pieczenia w formie tuby (pozostawiamy lekki luz i nie zakrywamy boków). Tak przygotowane układamy na blaszce jedna obok drugiej (można wykorzystać też dwie keksówki). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez ok 35 min.
Gotowe rolady po upieczeniu:
Dzielimy się sprawdzonym przepisem na przepyszne roladki. U nas jeszcze ciepłe znikają bardzo szybko. Dziś w kuchni pomaga mi 5-letni Urwis.
Składniki (na dwie rolady):
ciasto:
- ok 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g drożdży
- 1 łyżka roztopionego masła
- 2 łyżki oleju
- 2 jaja
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 80 dag mięsa mielonego np. z łopatki
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- ok. 0,5 szklanki passaty pomidorowej z butelki (lub u mnie domowy, gęsty przecier ze słoika)
- przyprawy: słodka czerwona papryka, majeranek, oregano, pieprz, sól
- 20 dag sera żółtego
- olej do smażenia
Używam formy o wymiarach: 40cmx23cm
Wykonanie:
Farsz: Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojony, rozgnieciony czosnek. Po chwili na patelnię dorzucamy mięso. Mięso doprawiamy. Całość dusimy - pod koniec dolewamy przecier pomidorowy i dusimy jeszcze chwilę do zgęstnienia. Tak przygotowany farsz odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto: Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i 3 łyżki mąki. Mieszamy i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. W dużej misce ubijamy jajka z solą, dodajemy roztopione masło i olej. Następnie wlewamy spieniony zaczyn i partiami wsypujemy mąkę. Ciasto wyrabiamy, tak by odchodziło od ręki i było gładkie. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta i nakładamy farsz (przygotowane mięso mielone posypujemy startym serem). Zwijamy rolady. Rolady obwijamy papierem do pieczenia w formie tuby (pozostawiamy lekki luz i nie zakrywamy boków). Tak przygotowane układamy na blaszce jedna obok drugiej (można wykorzystać też dwie keksówki). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez ok 35 min.
Gotowe rolady po upieczeniu: