Pyszny, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu piernik. Ten piernik zawsze się udaje. Można go zrobić nawet w ostatniej chwili. Przepis wg. Ewy Wachowicz.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 duże jajka
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 szklanka powideł śliwkowych
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki miodu
- ¾ szklanki oleju z pestek winogron (ja dałam rzepakowy)
polewa:
Wykonanie:
Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski.
Do drugiej miski wsypujemy cukier, wbijamy jajka i miksujemy na puszystą masę.
Dodajemy powidła, mleko, miód i olej - nadal miksujemy, następnie wsypujemy wymieszane wcześniej składniki sypkie i całość miksujemy.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Nasz piernik piekł się 45 min.
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek śmietanki 36%
- prażone orzechy włoskie do ozdobienia piernika
Wykonanie:
Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski.
Do drugiej miski wsypujemy cukier, wbijamy jajka i miksujemy na puszystą masę.
Dodajemy powidła, mleko, miód i olej - nadal miksujemy, następnie wsypujemy wymieszane wcześniej składniki sypkie i całość miksujemy.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Nasz piernik piekł się 45 min.