Paszteciki mojej Mamy


Takie paszteciki robi moja mama - u nas każdy się nimi zajada. Świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Pomagając dziś w kuchni - dzielimy się przepisem.

Takie paszteciki pojawiają się u nas również na świątecznym stole😉. Można je zrobić wcześniej, zamrozić, a przed podaniem podgrzać w piekarniku - smakują równie wyśmienicie jak te świeżo robione. Sprawdzi się do nich również farsz z kapustą, grzybami czy pieczarkami.

Składniki (na ok. 80 sztuk małych pasztecików):
ciasto (składniki w temp. pokojowej):
  • ok. 0,5 kg mąki pszennej + do podsypania
  • 1 całe jajko + 2 żółtka
  • 200 g masła
  • 200 g śmietany 18%
  • 50 g drożdży
  • 1 płaska łyżka cukru
  • szczypta soli
farsz:
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • ok. 3 ząbki czosnku
  • 200 g białego sera półtłustego
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia



Wykonanie:

Farsz: Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną drobno cebulę. Chwilę smażymy, dodajemy rozmrożony szpinak oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Całość dusimy - gdy woda ze szpinaku odparuje, dodajemy pokruszony ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze przez chwilę. Gotowy farsz odstawiamy do przestygnięcia.




Ciasto: Do śmietany wkruszamy drożdże, dosypujemy cukier - całość dokładnie mieszamy.
Na stolnicę wykładamy mąkę, sól, masło - składniki siekamy nożem. Na środku robimy dołek, wlewamy śmietanę z drożdżami, wbijamy jajko i żółtka. Całość zagniatamy. Jeżeli ciasto będzie kleić się do rąk można dosypać jeszcze trochę mąki. Powstałe ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (grubość ok. 3-4 mm). Na jeden brzeg przekładamy farsz, zwijamy wałek i odcinamy go od reszty ciasta. Wałek kroimy na mniejsze części (o długości ok. 3 cm). Czynność powtarzamy do wykorzystania ciasta.
 

Tak przygotowane paszteciki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w temp. 180 st. C. Pieczemy do zarumienienia. Nasze piekły się ok. 18 min.




Gotowe!





Jest i nasza urwisowa - pasztecikowa piramidka 😁.


Życzymy smacznego!



61 komentarzy:

  1. Paszteciki są bardzo smaczne, ale w tym roku nie mam czasu, aby zrobić je przed wigilią i stąd moje pytanie- czy paszteciki można zamrozić, czy po rozmrożeniu będą tak samo smaczne? Pozdrawiam Ewa L

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak - paszteciki można zamrozić po upieczeniu. Ja robię tak co roku - dla mnie po rozmrożeniu smakują równie dobrze jak te świeżo robione. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Wydaje mi się że w opisie pisało że można zamrażać. Tak sobie myślę że odmrażanie to tak jak chleb. W foli srebrnej zawinięte😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Moze glupio zabrzmi Smietana kwasna czy slodka?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak rozumiem z przepisu, to ciasto nie musi rosnąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Ciasta nie odstawiamy do wyrośnięcia. Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Jedne z lepszych jakie do tej pory jadłam, ciasto robię z różnymi farszami. Polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki za przepis robiłam kilkanaście razy i zawsze wychodzą super!

    OdpowiedzUsuń
  7. A przepis na inny farsz? Nie lubię szpinaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. KAPUSTA CEBULA SMAZONA I PIECZARKI SUPER!

      Usuń
    2. Ja robię z pieczarkami podsmażonymi z cebulą,zielona pietruszka,a jak ostygna to scieram trochę żółtego sera i dobrze przyprawiam.Do barszczyku bardzo smaczne.

      Usuń
    3. Przepis - 1 kg kapusty kiszonej, 1/2 kg pieczarek lub leśnych grzybów, 1 cebula, sól, pieprz, olej do smażenia. Cebulę i pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę. Następnie podsmażamy na oleju do odparowania wody. Kapustę gotujemy, odcedzamy i mocno wyciskamy wodę, jeżeli jest długa, to ją kroimy. Potem kapustę mieszamy z pieczarkami, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

      Usuń
    4. czy to są proporcje na te 80 pasztecików z przepisu?

      Usuń
  8. Ciasto na paszteciki mega. Pasuje do farszu na słodko i na wytrawnie. Robiłąm z grzybami leśnymi, takie do barszczu, z pieczarkami i serem, ze szpinakiem i twarogiem, i na słodko z twarogiem posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo cię cieszę, że smakuje. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  9. Super. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy szpinak w przepisie jest rozdrobniony czy całe liście mrożone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas całe liście, ale można użyć też rozdrobnionego.

      Usuń
  11. Czy trzeba czekać aż śmietana z drożdżami ruszy do góry czy nie koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo dziękuję za bardzo prosty przepis pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy zamiast twarogu może być ser feta,?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam z fetą, proszę próbować. Pozdrawiam 🙂

      Usuń
  14. A można przepis na farsz z kapustą i grzybami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 kg kapusty kiszonej, 1/2 kg pieczarek lub leśnych grzybów, 1 cebula, sól, pieprz, olej do smażenia. Cebulę i pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę. Następnie podsmażamy na oleju do odparowania wody. Kapustę gotujemy, odcedzamy i mocno wyciskamy wodę, jeżeli jest długa, to ją kroimy. Potem kapustę mieszamy z pieczarkami, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pozdrawiam.

      Usuń
  15. Jakie proporcje kapusty i pieczarek. I czy kapusta obgotowana czy surowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 kg kapusty kiszonej, 1/2 kg pieczarek lub leśnych grzybów, 1 cebula, sól, pieprz, olej do smażenia. Cebulę i pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę. Następnie podsmażamy na oleju do odparowania wody. Kapustę gotujemy, odcedzamy i mocno wyciskamy wodę, jeżeli jest długa, to ją kroimy. Potem kapustę mieszamy z pieczarkami, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Serdecznie pozdrawiam.

      Usuń
  16. do farszu trzeba dodac łyzke bułki tartej do zagęszczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bułka tarta jak jest szpinak mrozony Ciasto dobre ale ja mam lepszy przepis

      Usuń
    2. Bardzo proszę o podanie przepisu.

      Usuń
  17. Witam poproszę o informację jak dużo trzeba śmietankowy???

    OdpowiedzUsuń
  18. Robiłam z tego przepisu z mięsem są przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  19. Na jaką szerokość rozwałkować ciasto i ile ma wyjść z tego przepisu pasztecikow

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie ok. 80 sztuk małych pasztecików. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm.

      Usuń
  20. Piekłam z tego przepisu z mięsem i z grzybami. Naprawdę pyszne. Przepis rewelacja. Dziękuję 🙂

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam, czy mogę dać fete zamiast twarogu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że tak, choć ja zawsze robię z twarogiem. Pozdrawiam.

      Usuń
  22. Bardzo smaczne dzisiaj zrobiłam żeby zamrozić do Świąt. Musiałam szybko mrozić bo nie było by co🙂z resztek ciasta zrobiłam ciasteczka z powidłami

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetny przepis, zrobiłam ze szpinakiem i z kapustą i pieczarkami. Wyszły przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  24. Robiłam. Są bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  25. A po co do pasztecików gotować kapustę? Traci cały smak, to co najlepsze zostaje w wodzie, ja zawsze lekko odciskam i dodaje na patelnie do przwamazonych grzybków, farsz jest przepyszny😊

    OdpowiedzUsuń
  26. Zrobiłam z farszem z kapusty kiszonej z pieczarkami i wyszły super! 😀 Dodam, że dzieci nie mogą mąki pszennej i śmietany to zamieniłam na mąkę orkiszową i jogurt grecki. Są przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  27. Jeśli chciałabym zrobić je wcześniej i zamrozić,to surowe zamrozić czy po upieczeniu i ostudzeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę zamrozić po upieczeniu i wystudzeniu 🙂. Pozdrawiam.

      Usuń
  28. Witam czy można użyć margarynę zamiast masła dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie polecam masło 😊 , ale proszę próbować z margaryną. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  29. Mam pytanie w przepisie jest 50g drożdży A jakich? Suszone czy świeże?

    OdpowiedzUsuń
  30. A może być jogurt grecki zamiast śmietany?

    OdpowiedzUsuń