Takie paszteciki robi moja mama - u nas każdy się nimi zajada. Świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Pomagając dziś w kuchni - dzielimy się przepisem.
Takie paszteciki pojawiają się u nas również na świątecznym stole😉. Można je zrobić wcześniej, zamrozić, a przed podaniem podgrzać w piekarniku - smakują równie wyśmienicie jak te świeżo robione. Sprawdzi się do nich również farsz z kapustą, grzybami czy pieczarkami.
Składniki (na ok. 80 sztuk małych pasztecików):
ciasto (składniki w temp. pokojowej):
- ok. 0,5 kg mąki pszennej + do podsypania
- 1 całe jajko + 2 żółtka
- 200 g masła
- 200 g śmietany 18%
- 50 g drożdży
- 1 płaska łyżka cukru
- szczypta soli
- 400 g mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- ok. 3 ząbki czosnku
- 200 g białego sera półtłustego
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
Farsz: Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną drobno cebulę. Chwilę smażymy, dodajemy rozmrożony szpinak oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Całość dusimy - gdy woda ze szpinaku odparuje, dodajemy pokruszony ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze przez chwilę. Gotowy farsz odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto: Do śmietany wkruszamy drożdże, dosypujemy cukier - całość dokładnie mieszamy.
Na stolnicę wykładamy mąkę, sól, masło - składniki siekamy nożem. Na środku robimy dołek, wlewamy śmietanę z drożdżami, wbijamy jajko i żółtka. Całość zagniatamy. Jeżeli ciasto będzie kleić się do rąk można dosypać jeszcze trochę mąki. Powstałe ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (grubość ok. 3-4 mm). Na jeden brzeg przekładamy farsz, zwijamy wałek i odcinamy go od reszty ciasta. Wałek kroimy na mniejsze części (o długości ok. 3 cm). Czynność powtarzamy do wykorzystania ciasta.
Tak przygotowane paszteciki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w temp. 180 st. C. Pieczemy do zarumienienia. Nasze piekły się ok. 18 min.
Gotowe!
Jest i nasza urwisowa - pasztecikowa piramidka 😁.
Paszteciki są bardzo smaczne, ale w tym roku nie mam czasu, aby zrobić je przed wigilią i stąd moje pytanie- czy paszteciki można zamrozić, czy po rozmrożeniu będą tak samo smaczne? Pozdrawiam Ewa L
OdpowiedzUsuńTak - paszteciki można zamrozić po upieczeniu. Ja robię tak co roku - dla mnie po rozmrożeniu smakują równie dobrze jak te świeżo robione. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńWydaje mi się że w opisie pisało że można zamrażać. Tak sobie myślę że odmrażanie to tak jak chleb. W foli srebrnej zawinięte😊
OdpowiedzUsuńMoze glupio zabrzmi Smietana kwasna czy slodka?
OdpowiedzUsuńKwaśna śmietana 18%. Pozdrawiam.
UsuńDziekuje
UsuńJak rozumiem z przepisu, to ciasto nie musi rosnąć?
OdpowiedzUsuńTak. Ciasta nie odstawiamy do wyrośnięcia. Pozdrawiam.
UsuńJedne z lepszych jakie do tej pory jadłam, ciasto robię z różnymi farszami. Polecam przepis.
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis robiłam kilkanaście razy i zawsze wychodzą super!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Pozdrawiam.
UsuńA przepis na inny farsz? Nie lubię szpinaku
OdpowiedzUsuńKAPUSTA CEBULA SMAZONA I PIECZARKI SUPER!
UsuńJa robię z pieczarkami podsmażonymi z cebulą,zielona pietruszka,a jak ostygna to scieram trochę żółtego sera i dobrze przyprawiam.Do barszczyku bardzo smaczne.
UsuńPrzepis - 1 kg kapusty kiszonej, 1/2 kg pieczarek lub leśnych grzybów, 1 cebula, sól, pieprz, olej do smażenia. Cebulę i pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę. Następnie podsmażamy na oleju do odparowania wody. Kapustę gotujemy, odcedzamy i mocno wyciskamy wodę, jeżeli jest długa, to ją kroimy. Potem kapustę mieszamy z pieczarkami, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Usuńczy to są proporcje na te 80 pasztecików z przepisu?
UsuńCiasto na paszteciki mega. Pasuje do farszu na słodko i na wytrawnie. Robiłąm z grzybami leśnymi, takie do barszczu, z pieczarkami i serem, ze szpinakiem i twarogiem, i na słodko z twarogiem posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Pychota.
OdpowiedzUsuńBardzo cię cieszę, że smakuje. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńSuper. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy szpinak w przepisie jest rozdrobniony czy całe liście mrożone?
OdpowiedzUsuńU nas całe liście, ale można użyć też rozdrobnionego.
UsuńCzy trzeba czekać aż śmietana z drożdżami ruszy do góry czy nie koniecznie.
OdpowiedzUsuńNie trzeba czekać. Pozdrawiam.
UsuńBardzo dziękuję za bardzo prosty przepis pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńProszę. Pozdrawiamy cieplutko.
UsuńCzy zamiast twarogu może być ser feta,?
OdpowiedzUsuńNie robiłam z fetą, proszę próbować. Pozdrawiam 🙂
UsuńA można przepis na farsz z kapustą i grzybami
OdpowiedzUsuń1 kg kapusty kiszonej, 1/2 kg pieczarek lub leśnych grzybów, 1 cebula, sól, pieprz, olej do smażenia. Cebulę i pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę. Następnie podsmażamy na oleju do odparowania wody. Kapustę gotujemy, odcedzamy i mocno wyciskamy wodę, jeżeli jest długa, to ją kroimy. Potem kapustę mieszamy z pieczarkami, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pozdrawiam.
UsuńJakie proporcje kapusty i pieczarek. I czy kapusta obgotowana czy surowa?
OdpowiedzUsuń1 kg kapusty kiszonej, 1/2 kg pieczarek lub leśnych grzybów, 1 cebula, sól, pieprz, olej do smażenia. Cebulę i pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę. Następnie podsmażamy na oleju do odparowania wody. Kapustę gotujemy, odcedzamy i mocno wyciskamy wodę, jeżeli jest długa, to ją kroimy. Potem kapustę mieszamy z pieczarkami, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Serdecznie pozdrawiam.
Usuńdo farszu trzeba dodac łyzke bułki tartej do zagęszczenia.
OdpowiedzUsuńbułka tarta jak jest szpinak mrozony Ciasto dobre ale ja mam lepszy przepis
UsuńBardzo proszę o podanie przepisu.
UsuńWitam poproszę o informację jak dużo trzeba śmietankowy???
OdpowiedzUsuń200 g śmietany 18 %. Pozdrawiam.
UsuńRobiłam z tego przepisu z mięsem są przepyszne
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
UsuńA można zrobić paszteciki z miesem
UsuńTak oczywiście. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńNa jaką szerokość rozwałkować ciasto i ile ma wyjść z tego przepisu pasztecikow
OdpowiedzUsuńU mnie ok. 80 sztuk małych pasztecików. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm.
UsuńPiekłam z tego przepisu z mięsem i z grzybami. Naprawdę pyszne. Przepis rewelacja. Dziękuję 🙂
OdpowiedzUsuńProszę i smacznego.
UsuńWitam, czy mogę dać fete zamiast twarogu?
OdpowiedzUsuńMyślę że tak, choć ja zawsze robię z twarogiem. Pozdrawiam.
UsuńBardzo smaczne dzisiaj zrobiłam żeby zamrozić do Świąt. Musiałam szybko mrozić bo nie było by co🙂z resztek ciasta zrobiłam ciasteczka z powidłami
OdpowiedzUsuń😁😁😁Pozdrawiamy 🙂
UsuńŚwietny przepis, zrobiłam ze szpinakiem i z kapustą i pieczarkami. Wyszły przepyszne.
OdpowiedzUsuńRobiłam. Są bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńA po co do pasztecików gotować kapustę? Traci cały smak, to co najlepsze zostaje w wodzie, ja zawsze lekko odciskam i dodaje na patelnie do przwamazonych grzybków, farsz jest przepyszny😊
OdpowiedzUsuńZrobiłam z farszem z kapusty kiszonej z pieczarkami i wyszły super! 😀 Dodam, że dzieci nie mogą mąki pszennej i śmietany to zamieniłam na mąkę orkiszową i jogurt grecki. Są przepyszne.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę 🤗. Smacznego
UsuńJeśli chciałabym zrobić je wcześniej i zamrozić,to surowe zamrozić czy po upieczeniu i ostudzeniu?
OdpowiedzUsuńProszę zamrozić po upieczeniu i wystudzeniu 🙂. Pozdrawiam.
UsuńWitam czy można użyć margarynę zamiast masła dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam masło 😊 , ale proszę próbować z margaryną. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńMam pytanie w przepisie jest 50g drożdży A jakich? Suszone czy świeże?
OdpowiedzUsuńŚwieże
UsuńA może być jogurt grecki zamiast śmietany?
OdpowiedzUsuńProszę próbować, nie robiłam z jogurtem 😉.
Usuń