Pyszne i bardzo efektowne ciasto. Idealne na wszelkiego rodzaju uroczystości i święta.
Ciasto, które moi bliscy uwielbiają. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu. Do jego przygotowania można też użyć gotowych biszkoptów (np. podłużnych) - wówczas przygotujesz je bardzo szybko i bez pieczenia. U mnie dziś wersja z upieczonym biszkoptem - w kuchni pomaga mi 5-letni Urwis 😉💪.
Składniki:
biszkopt:
- 4 średnie jajka (u nas od babcinych kurek)
- 120 g mąki pszennej tortowej (ok. 3/4 szklanki)
- ok. 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju roślinnego
2 galaretki brzoskwiniowe
0,5 l gorącej wody
paczka herbatników kakaowych (ok. 300g)
krem:
- 500 ml śmietanki 30% (schłodzonej; z lodówki)
- 3 łyżki cukru pudru
- 200-250 g sera mascarpone
- 2 łyżki kakao ciemnego (bez cukru)
- 8 dag masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka wody
szklanka o pojemności = 250 ml
Wykonanie:
Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier ciągle miksując. Na koniec dodajemy żółtka i olej nadal miksując na wysokich obrotach. Obroty miksera zmniejszamy do minimum - dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C (opcja góra-dół) do suchego patyczka. Nasz biszkopt piekł się 25 min - po upieczeniu wyjmuję go od razu z piekarnika.
Galaretki: Dwie galaretki rozpuszczamy w 0,5 l gorącej wody. Odstawiamy, aby galaretki wystygły i zaczęły tężeć.
Brzoskwinie kroimy w kostkę.
Złożenie ciasta:
Na dno blachy przekładamy upieczony wcześniej biszkopt. Na biszkopt wykładamy pokrojone w kostkę brzoskwinie, a na nie wylewamy tężejąca już galaretkę i równomiernie ją rozkładamy. Na galaretce układamy herbatniki. Na herbatniki wykładamy krem, krem przykrywamy drugą warstwą herbatników. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki.
Gdy ciasto stężeje można dodatkowo herbatniki polać polewą kakaową.
Polewa: Wszystkie składniki na polewę przekładamy do rondelka i rozpuszczamy na malutkim ogniu. Gdy składniki się rozpuszczą zestawiamy z ognia.
Gotowe ciasto:
Smakowicie się prezentuje, już wiem jakie m.in. ciasto upiekę na święta. Dziękuję za przepis....
OdpowiedzUsuńSuper
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto ,upiekłam z pani przepisu i z całego serca dziękuję pani .Pozdrawiam serdecznie panią Ela.
OdpowiedzUsuńPani Elu, życzę smacznego i serdecznie pozdrawiam.
UsuńSuper opisane i pokazane robienie ciasta. Na pewno spróbuję.
OdpowiedzUsuńCiasto pysznie wygląda przy najbliższej okazji wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem blaszka jest stanowczo za mała. U mnie 25 x 30. następnym razem zrobię w większej.
OdpowiedzUsuńJaka pojemność puszki brzoskwiń?
OdpowiedzUsuńU mnie duża puszka o masie 820g
UsuńMam blaszki 20*30 oraz 21*37, w której najlepiej zrobić to ciasto ?
OdpowiedzUsuńW blaszce 20x30 ciasto wyjdzie wysokie. W większej blaszce będzie niższe, ale równie smacznie 😉. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńMierzylam w środku , bo wiadomo na zewnątrz jest większa o kilka cm
OdpowiedzUsuńCzy można użyć maślanych herbatnikow czy muszą być kakaowe ?
OdpowiedzUsuńMogą być maślane. Pozdrawiam.
UsuńJak wyglada to ciasto? Można zdjęcie i przepis?
UsuńCzy można zrobić z innymi owocami z puszki typu mango ?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście :) . Pozdrawiam.
UsuńCzy biszkopt nie jest suchy? Nie trzeba go lekko nasączyć przed ułożeniem brzoskwiń? Czy wystarczy tężejąca galaretka?
OdpowiedzUsuńMożna nasączyć np. sokiem z brzoskwiń. Pozdrawiam.
UsuńBardzo ciekawy przepis, planuję upiec w okrąglej formie, aby spełnił rolę tortu, zawsze to będzie odmiana od tradycyjnego, który zawsze piekę, dziękuję, że mogę skorzystać z przepisu.
OdpowiedzUsuńProszę i pozdrawiam serdecznie.
UsuńDo śmietanki dodajemy od razu wszystkie składniki, czy najpierw ubijamy śmietanę i potem reszta składników?
OdpowiedzUsuńJa od razu miksuję składniki razem ze śmietanką. Pozdrawiam 🙂
Usuń