Pyszny i szybki w wykonaniu placek z 4 składników, które mamy zazwyczaj w domu.
Przeglądając ostatnio stare kucharskie zapiski babci, przypomniał mi się placek, który dawniej gościł u nas bardzo często. To takie niezawodne ciasto, które robi się szybko. Ten placek zawsze się udaje, jest puszysty i chętnie (a nawet szybko😊) zjadany przez domowników 😊😉 - o tak! Polecam!
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru + u mnie 1 opakowanie cukru waniliowego
- 6 dużych jaj ( u mnie jajka od kurek teściowej - te jajka są dość duże)
- 1 kg jabłek - najlepiej antonówek lub innych kwaśnych i kruchych
szklanka=250 ml
wymiary formy: najlepiej tortownica okrągła lub kwadratowa - u mnie 24x24 cmWykonanie:
Cukry z żółtkami miksujemy na pulchną masę. Następnie dodajemy mąkę - dokładnie mieszamy. Potem dodajemy ubite białka - powoli i dokładnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy pokrojone na małe ćwiartki jabłka - delikatnie i dokładnie należy wmieszać je w ciasto.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 st. C, u mnie opcja góra- dół - nasze ciasto piekło się ok. 40 min. Ten placek można piec w prodiżu - tak najczęściej robiła babcia.
Gotowe (u nas jeszcze ciepłe):
Życzymy smacznego!
Nie trzeba żadnego proszku do pieczenia ani tłuszczu?
OdpowiedzUsuńNie trzeba, tylko składniki podane w przepisie 🙂.
UsuńWłaśnie piekę, rośnie jak szalony.....
OdpowiedzUsuńProporcje na dużą blachę?
OdpowiedzUsuńNajlepiej użyć tortownicy - okrągłej lub kwadratowej - u mnie 24cmx24 cm.
Usuńa nie za mało mąki ???
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie 🙂Pozdrawiam serdecznie.
Usuń😄👏
UsuńDzień dobry , czy może być szara renata?
OdpowiedzUsuńTak, może być. Pozdrawiam.
UsuńWitam czy musi być forma okrągła? ja mam 30X25
OdpowiedzUsuńNie musi być. Jeśli chodzi o rozmiary jakie Pani podała -placek wyjdzie trochę niższy.Pozdrawiam serdecznie.
UsuńCzy można zastąpić mąkę pszenną na orkiszową pełnoziarnistą?
OdpowiedzUsuńNie piekłam, proszę próbować. Pozdrawiam serdecznie.
Usuńbez oleju ani margaryny ,zero tłuszczu?
OdpowiedzUsuńTak. Tylko składniki podane w przepisie. Pozdrawiam.
UsuńPrzecież to biszkopt z jabłkami
OdpowiedzUsuńA proszek do pieczenia
OdpowiedzUsuńNie potrzeba, tylko składniki podane w przepisie. Pozdrawiam.
UsuńCzy można użyć jabłek mrożonych?
OdpowiedzUsuńLepsze będą świeże.Pozdrawiam.
UsuńDziękuję za odpowiedź 🤗😘
UsuńA zamiast jabłka mogą być truskawki?
OdpowiedzUsuńZ truskawkami polecam to ciasto - równie szybkie w przygotowaniu: https://www.urwiswakcji.pl/2021/07/niezawodne-ciasto-z-owocami-super.html
Usuńza pierwszym razem wyszedł super a za drugim wyszedł zakalec na środku a boki były ok. co poszło nie tak_
OdpowiedzUsuńDzień dobry. Przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Jeśli środek jest jeszcze surowy - należy wydłużyć czas pieczenia. Jeśli placek mocno się rumieni - przykrywam go papierem do pieczenia i wydłużam czas pieczenia, by środek również się dopiekł. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńWitam, prosiłabym o informacje jaka temperatura i czas w przypadku termoobiegu :)
OdpowiedzUsuńJa piekę tylko z opcją gora- dół bez termoobiegu, więc trudno mi powiedzieć.
UsuńPlacek przepyszny😋 nie zdążył wystygnąć a już połowy niema🤣 bardzo dziękuję🥰próbowała Pani dać inne owoce np śliwkę? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że smakuje. U mnie zawsze z jabłkami, ale proszę próbować. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńWłaśnie upiekłam. Przepyszne 😃
OdpowiedzUsuńSmacznego. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńPiekę taki tylko dodaję jeszcze kakao,super
OdpowiedzUsuń:) Pozdrawiam serdecznie.
UsuńJabłka zmiękną w piekarniku?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńCiasto w środku surowe nie wiem dlaczego ale nie wyszedł.
OdpowiedzUsuńDzień dobry. Przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Jeśli środek jest jeszcze surowy - należy wydłużyć czas pieczenia. Jeśli placek mocno się rumieni - przykrywam go papierem do pieczenia i wydłużam czas pieczenia, by środek również się dopiekł. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńZrobiłam!! Super ciasto taki biszkopcik z jabłkami, lekki i pyszny, dziękuję za podzielenie się przepisem :) 1 szkl mąki i bez proszku to prawie cud ;)
OdpowiedzUsuńSmacznego ! Serdecznie pozdrawiam.
Usuń