Prosty przepis na pyszną warstwową sałatkę, która sprawdzi się na świątecznym stole, jak i na co dzień.
Ta sałatka w naszej rodzinie to klasyk 😉. Często gości u nas podczas uroczystości rodzinnych. To też u nas jedna z obowiązkowych potraw świątecznych - moja mama przygotowuje ją co roku na Święta Bożego Narodzenia.
Składniki:
- ok. 400 g płatów śledziowych marynowanych w occie lub oleju
- 2 cebule czerwone (mogą być białe)
- 2 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 3 ugotowane marchewki
- 1 puszka groszku konserwowego (ok. 400g)
- ok. 4 łyżki majonezu
- ok. 4 łyżki śmietany
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki w mundurkach i marchewkę gotujemy (u mnie na al dente), studzimy i obieramy ze skórki. Sałatkę układamy warstwami. Na dnie salaterki układamy śledzie pokrojone w kostkę. Na nie wykładamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Na cebulkę - pokrojone w kostkę ziemniaki, a następnie marchewkę. Na marchewkę kładziemy groszek odsączony z zalewy. Jeśli chcecie poszczególne warstwy można dodatkowo posolić (ja już tego nie robię). Na koniec przygotowujemy sos: śmietanę, majonez i przyprawy mieszamy, a następnie wylewamy na sałatkę. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy na co najmniej 1h do lodówki.
Moja ulubiona sałatka śledziowa, ale się pięknie prezentuje....
OdpowiedzUsuńLubię tę sałatkę . Zamiast śmietany niekiedy daję majonez.
OdpowiedzUsuń:) Pozdrawiam serdecznie
Usuń