Tak przygotowane mięso smakuje znakomicie zarówno na obiad, jak i podane na zimno do pieczywa. Jest zdecydowanie lepsze od wędliny zakupionej w sklepie.
Ostatnio na niedzielny obiad babcia przygotowała nasz ulubiony schab. Dzielimy się więc przepisem.
Składniki:
Wykonanie:
Do miseczki wlewamy olej i dodajemy do niego majeranek, paprykę, pieprz, sól oraz musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy schab i wkładamy go do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Następnie obkładamy go pokrojoną w krążki cebulą oraz czosnkiem. Wsypujemy również ziele angielskie oraz liść laurowy. Brytfankę przykrywamy i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia mięso podlewamy wodą, zakrywamy i pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C. przez ok. 1,5 - 2 godz. (15 minut przed końcem pieczenia schab odkrywamy, aby się zarumienił).
Gotowy schab po upieczeniu:
Upieczone mięso nam najlepiej smakuje z zapiekaną kapustą i z ziemniakami. Powstały sos musztardowy jest doskonały do polania schabu.
Życzymy smacznego!!!
- ok. 1,5 kg schabu
- 2 małe lub 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 3 łyżki oleju
- przyprawy: majeranek, pieprz mielony, papryka słodka, sól, liść laurowy, ziele angielskie
Wykonanie:
Do miseczki wlewamy olej i dodajemy do niego majeranek, paprykę, pieprz, sól oraz musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy schab i wkładamy go do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Następnie obkładamy go pokrojoną w krążki cebulą oraz czosnkiem. Wsypujemy również ziele angielskie oraz liść laurowy. Brytfankę przykrywamy i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia mięso podlewamy wodą, zakrywamy i pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C. przez ok. 1,5 - 2 godz. (15 minut przed końcem pieczenia schab odkrywamy, aby się zarumienił).
Gotowy schab po upieczeniu:
Upieczone mięso nam najlepiej smakuje z zapiekaną kapustą i z ziemniakami. Powstały sos musztardowy jest doskonały do polania schabu.
Życzymy smacznego!!!
Schabik pierwsza klasa, zapisuję przepis....dziękuję.
OdpowiedzUsuńProszę bardzo. Pozdrawiam :)
UsuńPrzepis super czy na kanapki też można Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak oczywiście, na kanapki jak najbardziej. Pozdrawiamy.
UsuńSmakowite mięsko...
OdpowiedzUsuń