Sałatka świąteczna mamy - gości u nas od lat


Łatwa w przygotowaniu i bardzo pożywna. Jedna z naszych ulubionych.

Taką sałatkę przygotowuje się u nas w domu od lat. Doskonale sprawdza się na specjalne okazje, jak i na co dzień. A przede wszystkim jest łatwa w wykonaniu i jej przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu.

Składniki:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 czerwona cebula
  • 15 dag żółtego sera
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 1 mały słoiczek ogórków konserwowych
  • 1 puszka kukurydzy
  • ok. 8 łyżek majonezu
  • sól, pieprz do smaku



Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i oddzielamy białka od żółtek. Ogórki i cebulkę drobno kroimy w kostkę (cebulkę można dodatkowo sparzyć). Kukurydzę i tuńczyka odsączamy z zalewy (tuńczyka rozdrabniamy widelcem na mniejsze kawałki). Ser i białka jajek ścieramy na tarce na dużych oczkach.
W przezroczystej misce misce układamy kolejno: białka jajek (można je posolić i oprószyć pieprzem), cebulka, ser żółty, połowę rozdrobnionego tuńczyka, 4 łyżki majonezu, ogórki konserwowe, kukurydza (można ją posolić i oprószyć pieprzem), druga połowa tuńczyka, 4 łyżki majonezu oraz żółtka (ja rozdrabniam je palcami, można też je zetrzeć na tarce na drobnych oczkach). Poszczególne warstwy na zdjęciach.




5-letni Urwis pomaga mi w układaniu poszczególnych składników 😉 i doprawianiu sałatki.





Sałatkę podajemy schłodzoną.




Życzymy smacznego!



1 komentarz:

  1. Świetna sałatka warstwowa. Lubię takie. Pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń