Prosty domowy chleb z chrupiącą skórką

Nie ma to jak pachnący, domowy chleb z chrupiącą skórką. Z prostych składników, bez zbędnych dodatków. Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu.

Przepis na ten chleb moja mama dostała już jakiś czas temu od koleżanki z pracy. Postanowiłyśmy wypróbować - i tak zagościł u nas na stałe.

Składniki (na dwa bochenki chleba):
  • 1 kg mąki pszennej (można wymieszać pszenną z żytnią, u mnie - 70 dag mąki pszennej, 30 dag żytniej)
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka soli (lub według uznania)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki octu (można pominąć)
  • ok. 1 litr ciepłej wody (lub mniej np. 3/4 l - wtedy wyjdą mniejsze dziury w chlebie; można wymieszać wodę pół na pół z piwem jasnym - chleb jest jeszcze lepszy)
opcjonalnie (można pominąć):
  • 3 garście płatków owsianych
  • przyprawy - szczypta ziół prowansalskich i czerwonej papryki
  • słonecznik lub inne ziarna
Foremki: 28cm x 9cm i 22 cm x 9cm



Wykonanie:
Pokruszone drożdże rozpuszczamy w 0,5 l ciepłej wody. W misce mieszamy składniki sypkie - mąki, sól, cukier, płatki owsiane, zioła, czerwoną paprykę. Do składników sypkich dolewamy rozpuszczone drożdże i mieszamy łyżką do połączenia składników. Przygotowujemy kolejne 0,5 l płynu (woda/piwo plus 2 łyżeczki octu) - na początek wlewam tylko część płynu i mieszam - ostatecznie dolałam ok 300 ml piwa i 100 ml wody (czyli nie dolałam całego pół litra). Tak przygotowane ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.






Gdy ciasto podrośnie, ugniatamy ciasto łyżką, by pozbyć się spulchnionej objętości i przekładamy do dwóch foremek (u mnie wyłożone papierem do pieczenia). Za pomocą zwilżonej łyżką wody wciskamy ciasto do dna foremki i wyrównujemy powierzchnię, tak by ciasto było równomiernie rozłożone. Zostawiamy, aby ciasto ponownie podrosło (ruszyło).




Piekarnik nagrzewamy do ok. 220 st. C. Wyrośnięte chlebki spryskujemy wodą (ja robię to ręcznie), nacinamy ostrym nożykiem pod ukosem i (opcjonalnie) posypujemy ziarnami - u mnie słonecznik, wówczas ponownie skrapiam wodą.


Chlebki wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy z opcją góra - dół, u mnie druga półka od dołu, po chwili zmniejszamy temp. do ok. 200 st. (mój piekarnik bardzo pali). Nasz chleb piekł się ok. 40 min - ale to zależy od piekarnika. Gdy chleb się upiecze wyłączam piekarnik i czekam ok. 5 min - dopiero wówczas go wyjmuję. Chleby wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.



Chleby po upieczeniu:





Życzymy smacznego !



48 komentarzy:

  1. Jakie będą proporcje gdybym robił na zakwasie żytnim?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię na zakwasie żytnim, wieczorem do odłożonego zakwasu dodaje 2szkl mąki żytniej i ciepła wodę, dobrze łyżką mieszam, rano dodaję 1kg mąki typ650,2szkl orkiszowe, 2lyzki soli i 0,8l ciepłej wody, wyrabiam ok. 15 min, odstawiam do wyrośnięcia, dzielę na trzy keksówki 9/25 gy chlebek wyrośnie do wysokości foremek wkładam do nagrzanego do 180st piekarnika góra dół z termoobiegiem ok godz. można posypać czarnuszka.

      Usuń
    2. Podpisuję się pod tym przepisem jest świetny 👍

      Usuń
    3. Ja też dzieki

      Usuń
  2. Dlaczego po włożeniu do piekarnika chleb opada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy chleb został włożony do nagrzanego piekarnika? Pozdrawiam

      Usuń
  3. Czy nie za mała ilość drożdży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest ok. 5 dag czyli 50 g. Pozdrawiam 😉

      Usuń
    2. Chyba raczej za duża...

      Usuń
    3. Ja daje 25 dag na kg mąki i jest ok ☺️

      Usuń
  4. Czy można dodać trochę mąki żytniej pełnoziarnistej,np.zamiast te 3/4 szkl.pszennej zamienić na żytnią ? Jeszcze nigdy nie piekłam chleba, więc nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.A mam w domu paczkę takiej mąki żytniej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry. Najlepiej wymieszać mąkę pszenną z żytnią np. po połowie. Z samej żytniej lepiej nie robić :) Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. Kiedyś moja mama i teściowa robiły chleb tylko z żytniej maki

      Usuń
    3. Czym więcej będzie mąki żytniej chleb będzie mniej wyrośnięty a poza tym jest ciężej do ustawienia a nie każdy taki lubi

      Usuń
  5. Witam jakiego wymiaru ma pani blache?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak w przepisie - u mnie akurat dwie różne foremki: 28cm x 9cm i 22 cm x 9cm. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  6. Witam jaki wymiar blachy??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam dwóch foremek: 28cm x 9cm i 22 cm x 9cm. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  7. A jaka mąka pszenna? Chlebowa 1800 czy tortowa 450 czy 400, czy do naleśników 500, 550? Proszę o odpowiedź 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić mix - np. pół na pół mąka pszenna typu 500 z mąką 650. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  8. Czy można z samej mąki orkiszowej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Oczywiście, że można. Piekę wyłącznie z mąki orkiszowej. Pycha.

      Usuń
  9. Witam. A ocet? Jeszcze tego nie słyszałam. Olej tak, a ocet po co?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ocet można oczywiście pominąć, ale daje ciekawą „imitację chleba na zakwasie”. Pozdrawiam.

      Usuń
  10. Witam upieklam pierwszy raz ten chlebek, smakuje super tylko jeden mały problem zrobiłam tak jak Pani pisała i dałam pierwszy raz papier do pieczenia jakie było moje rozczarowanie że papier nie dał się sciagnac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry. Myślę, że to kwestia papieru - zamiast papieru -foremki można też natłuścić (np. masłem, smalcem) i wysypać np. bułką tartą. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. Wystarczy opsypać spód i boki chlebka mąką i nic się nie przyklei.

      Usuń
  11. Witam papier używam ten od lat więc to nie jego wina ale następnym razem napewno nie użyje go, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam czy można użyć drożdży w proszku .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam z drożdżami suchymi, ale myślę że tak 😊.

      Usuń
    2. Ja robię zawsze z suchymi. Daję 2 torebki

      Usuń
  13. witam a czy musi być piwo?czym to zastąpić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musi. Można wykorzystać jedynie ciepłą wodę.

      Usuń
  14. Robiłem z kilograma mąki pszennej 650 na litr wody i 25 gram drożdży. Dodałem łyżkę miodu, siemię lniane, kolendrę i płatki owsiane, 40 ml oleju.
    Ciasto rosło jak szalone.
    Przy blaszce 25x25 wypłynęło mi część w piekarniku z blaszki.
    Przy blaszce 25x40 będzie ok.
    Chleb pieczony w piekarniku gazowym 70 minut.
    Jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy tego ciasta nie trzeba miesić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasta nie wyrabiam jakoś specjalnie. Dokładnie mieszam łyżką do połączenia składników. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  16. Robiłam juz kilka razy chlebek z tego przepisu. Przepyszny. Tylko ja swój muszę piec około półtorej godziny i jeszcze jest blady. Potem boki dopiekam bez blach w wysokiej temperaturze. Myślę że to wina mojego piekarnika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, każdy piekarnik jest inny, mój na przykład mocno przypieka😉. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  17. Jest pyszny ten chlebek papier odchodzi

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam, ja pieke chleb w foremkach silikonowych, nie trzeba niczym smarować, wychodzi idealnie

    OdpowiedzUsuń
  19. Jaką wodą smarować chleb żeby skórka była chrupiąca,zimną czy ciepłą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie woda zimna. Po upieczeniu od razu wyjmuję chleb z piekarnika i z foremek oraz studzę na kratce (skórka nie zaparuje i jest chrupiąca).

      Usuń
  20. Chleb bardzo dobry piekę bardzo często dzięki za super przepis

    OdpowiedzUsuń
  21. Chlebek pyszny🙂

    OdpowiedzUsuń