Ten placek często robi nasza babcia w okresie jesienno-zimowym - bardzo nam smakuje. Dzielimy się przepisem.
Składniki:
biszkopt:
Wykonanie:
Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli. Następnie cały czas miksując sukcesywnie dodajemy cukier, żółtka i olej. Na koniec miksując już na mniejszych obrotach dodajemy sukcesywnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temp. 160 st. C. Gdy biszkopt odchodzi od brzegów formy wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, ciasto wyciągamy po ok. 5 min. Nasz biszkopt upiekł się w ciągu 25 min. Biszkopt odkładamy do wystygnięcia, a następnie przekrawamy wzdłuż na dwie części.
Masa z jabłek: Jabłka przekładamy do garnka, dolewamy wody i smażymy na małym ogniu aż zmiękną, ale się nie rozpadną. Wyłączamy grzanie i do gorącej masy wsypujemy galaretki. Mieszamy do rozpuszczenia się galaretek. Odkładamy do wystudzenia.
biszkopt:
- 5 dużych jaj
- 15 dag cukru
- 15 dag mąki (1/2 mąki ziemniaczanej, 1/2 mąki tortowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- ok. 1 kg jabłek pokrojonych w kostkę
- ok. 200 ml wody
- 2 galaretki np. cytrynowe
- 25 dag zmielonych orzechów
- 25 dag cukru pudru (można dać mniej)
- 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 30%
- wanilia
- 8 dag masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka wody
szklanka=250 ml
Forma o wymiarach 24cm x 24 cm
Wykonanie:
Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli. Następnie cały czas miksując sukcesywnie dodajemy cukier, żółtka i olej. Na koniec miksując już na mniejszych obrotach dodajemy sukcesywnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temp. 160 st. C. Gdy biszkopt odchodzi od brzegów formy wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, ciasto wyciągamy po ok. 5 min. Nasz biszkopt upiekł się w ciągu 25 min. Biszkopt odkładamy do wystygnięcia, a następnie przekrawamy wzdłuż na dwie części.
Masa z jabłek: Jabłka przekładamy do garnka, dolewamy wody i smażymy na małym ogniu aż zmiękną, ale się nie rozpadną. Wyłączamy grzanie i do gorącej masy wsypujemy galaretki. Mieszamy do rozpuszczenia się galaretek. Odkładamy do wystudzenia.
Masa orzechowa: Orzechy sparzamy mlekiem - zalewamy ok. 5 łyżkami zagotowanego mleka i dokładnie mieszamy. Śmietankę ubijamy z cukrem, jeszcze w trakcie ubijania dodajemy sukcesywnie orzechy, wanilię - całość miksujemy.
Złożenie placka:
Na biszkopt wylewamy przestygniętą masę z jabłek i wkładamy do lodówki aż masa zgęstnieje. Następnie na masę z jabłek wykładamy masę orzechową. Całość przykrywamy drugą częścią biszkopta. Placek można dodatkowo polać przygotowaną polewą.
Placek gotowy:
Bardzo apetycznie prezentuje się ten babciny placek, zapisuję przepis i pieczemy.
OdpowiedzUsuńZamiast orzechów mogą być wiórki kokosowe? Bo mam uczulenie na orzechy
OdpowiedzUsuńOrzechy dobrze smakowo komponują się z jabłkami. Nigdy nie robiłam z wiórkami. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńNie trzeba biszkopta ponczować?
OdpowiedzUsuńJa tego nie robię. Jak dłużej postoi "namaka" masą z jabłek.
Usuńpol szklanki smietanki nie za mało?
OdpowiedzUsuńZawsze robię tak jak w przepisie - jest ok. Pozdrawiam.
UsuńJakie rozmiary blaszki 🙂
OdpowiedzUsuń24x24 cm
Usuń