Szybkie ciasto na co dzień z przepisu babci


Tym ciastem poczęstowała nas ostatnio babcia. Ależ pachniało, a jak smakowało! 😉😊My wnuczki, zajadaliśmy się z ogromnym apetytem i placek szybko zniknął 😉.

Przepis na to ciasto jest bardzo prosty, a placek robi się szybko. Takie wypieki są idealne, gdy brakuje czegoś słodkiego czy mamy niezapowiedzianych gości.

Składniki:
  • 200 g masła
  • 5 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru (można dać mniej)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
  • ok. 600g śliwek,
  • cukier puder do posypania
Szklanka = 250 ml
Foremka: 35 cm x 23 cm



Wykonanie:
Masło rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do wystudzenia. Następnie ubijamy jajka z cukrami na puszystą masę, dalej miksując wlewamy masło. Potem stopniowo dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję, ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy połówki wypestkowanych śliwek.





Pieczemy w temp. 175 st. C ok. 45 minut (do suchego patyczka).
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.






Życzymy smacznego !!!