Tym ciastem poczęstowała nas ostatnio babcia. Ależ pachniało, a jak smakowało! 😉😊My wnuczki, zajadaliśmy się z ogromnym apetytem i placek szybko zniknął 😉.
Przepis na to ciasto jest bardzo prosty, a placek robi się szybko. Takie wypieki są idealne, gdy brakuje czegoś słodkiego czy mamy niezapowiedzianych gości.
Składniki:
- 200 g masła
- 5 dużych jajek
- 1 szklanka cukru (można dać mniej)
- 1 cukier wanilinowy
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 600g śliwek,
- cukier puder do posypania
Foremka: 35 cm x 23 cm
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do wystudzenia. Następnie ubijamy jajka z cukrami na puszystą masę, dalej miksując wlewamy masło. Potem stopniowo dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję, ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy połówki wypestkowanych śliwek.
Pieczemy w temp. 175 st. C ok. 45 minut (do suchego patyczka).
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.
Życzymy smacznego !!!