Wypiek, który pamiętam z dzieciństwa - często robiła go moja mama. Ciasto wychodzi bardzo delikatne - od dawna za nami "chodziło". Dziś przygotowuję go razem z 5-letnią córką.
Składniki (na 2 strucle):
- ok. 0,5 kg mąki tortowej
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła
- 3 jajka
- 5 łyżek cukru
- 5 dag drożdży
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka wódki (lub spirytusu)
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 kg jabłek po obraniu i pokrojeniu
- cukier (ilość zależna od tego jak bardzo kwaśne są jabłka)
- 3 łyżki kaszy manny
- woda
- cynamon
Wykonanie:
Zaczyn: Do letniego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do spienienia.
W międzyczasie roztapiamy masło i odstawiamy do wystudzenia. Pozostały cukier (3 łyżki) i cukier waniliowy ubijamy z 2 żółtkami i jednym całym jajkiem (białka pozostawiamy do posmarowania strucli).
Gdy zaczyn się spieni oddajemy do niego jajka ubite z cukrami, mąkę, sól, olej, roztopione, przestudzone masło i wódkę. Ciasto wyrabiamy dłońmi - ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ręki (w razie konieczności można dosypać odrobinę mąki). Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W międzyczasie jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do garnka, dolewamy trochę wody, dodajemy cukier i cynamon. Całość gotujemy aż z jabłek wygotuje się sok ) - jabłka nie muszą całkowicie się rozgotować - my wolimy kawałeczki. Tak przygotowane jabłka odstawiamy do wystudzenia, a następnie dodajemy do nich kaszkę i dokładnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części - każdą część jeszcze raz delikatnie ugniatamy, a nstępnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Następnie nakładamy farsz jabłkowy. Potem zawijamy rolady, a końce ciasta wciskamy w środek strucla. Tak przygotowaną struclę smarujemy roztrzepanym białkiem.
Strucle obwijamy papierem do pieczenia w formie tuby - pozostawiamy lekki luz i nie zakrywamy boków. Strucle przekładamy na blachę (pamiętaj by strona z zaklejonym brzegiem znalezła się pod spodem; u mnie duża blacha, więc strucle mieszczą się jedna obok drugiej). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Nasze piekły się ok. 35 min.
Gotowe strucle posypujemy cukrem pudrem.
Życzymy smacznego !!!
Piekłam z tego przepisu, wszystkim bardzo smakowała. Polecam przepis.
OdpowiedzUsuńWitam, czy można pominąć dodanie alkoholu do ciasta?
OdpowiedzUsuńTak, można pominąć.
UsuńNie zakrywamy końcówek a nie boków chyba
OdpowiedzUsuńTak 🙂. Pozdrawiamy.
UsuńA ta kasza manna to ugotowana czy nie?
OdpowiedzUsuńSurowa. :)
UsuńDziekuje
UsuńMożna drożdże suche? I ile?
OdpowiedzUsuńNie robiłam z drożdżami suchymi, ale zapewne można :) Pozdrawiam serdecznie.
Usuńprzepis wyglada spoko ale warto uzywac ujednoliconych jednostek wagowych
OdpowiedzUsuń