Łatwy w wykonaniu deser bez pieczenia z prostych składników. Taką szybką Stefankę zawsze robi moja mama. Wszystkim bardzo smakuje.
Ciasto, które z pewnością sprawdzi się na wielu rodzinnych uroczystościach. My przygotowujemy ten deser na przyjazd dziadków. W układaniu poszczególnych warstw pomaga mi 5-letnia córka😊💪.
Składniki:
masa grysikowa:
- 800 ml mleka
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 6 łyżek kaszki manny
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
śmietanka:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fix
dodatkowo:
- herbatniki maślane (ok 300 g)
- 2 słoiczki powideł śliwkowych (po 350 ml)
- 50 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy herbatniki. Na herbatniki wykładamy 1/3 powideł.
Przygotowujemy masę - mleko razem z cukrami i solą zagotowujemy. Dodajemy kaszę i gotujemy jeszcze chwilę aż zgęstnieje (stale mieszamy). Odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie miksujemy miękkie masło, a następnie stale miksując dodajemy po jednej łyżce przygotowanej wcześniej wystudzonej kaszki. Tak przygotowaną 1/2 masy wykładamy na powidła, a na masę ponownie herbatniki (patrz zdjęcia).
Kolejne warstwy to: powidła, masa, herbatniki, powidła. Na samą górę wykładamy śmietankę - śmietankę razem z przesianym cukrem pudrem i dwoma śmietan-fix miksujemy na sztywno.
Ciasto posypujemy startą gorzką czekoladą. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki do schłodzenia - najlepiej na całą noc.
Ciasto gotowe po schłodzeniu:
Życzymy smacznego !!!