Piernik, który w naszej rodzinie gości od lat. Uwielbiamy go! Jest puszysty, wilgotny, aromatyczny.
Pyszny, niezawodny piernik. Prosty w wykonaniu. Dziś przygotowuję go z pomocą córci.
Gdy nadchodzi okres świąteczny - u nas ten piernik robi się nawet większej ilości bo dobrze się go przechowuje i może trochę poleżeć.
Składniki (na dwa pierniki):
ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 5 jajek (białka i żółtka osobno)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 200 g masła - można dać margarynę lub połączyć masło+margaryna
- 10 łyżek miodu naturalnego
- 1 opakowanie przyprawy do piernika (20g)
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki sody
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
karmel:
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
2 foremki o wymiarach: 12cmx28cm
szklanka = 250 ml
Wykonanie:
Przygotowanie karmelu: Cukier wysypujemy na patelnię. Na małym ogniu prażymy go do rozpuszczenia i zbrązowienia. Następnie wlewamy wodę i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. odstawiamy do przestygnięcia.
Przygotowanie ciasta: masło ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy żółtka, cukier waniliowy, miód, karmel, mąkę z sodą, przyprawy, śmietanę. Białka ubijamy na sztywną pianę - delikatnie należy wmieszać je w ciasto. Poszczególne etapy pracy z przygotowania - na zdjęciach.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do dwóch foremek i pieczemy w temperaturze 150 - 160 st. C. Nasze pierniki piekły się ok. 1h.
Gotowe pierniki można posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Ja zazwyczaj przekładem je domowymi powidłami śliwkowymi lub czekośliwką. Piernik można od razu próbować po ostygnięciu.