Nasz niedzielny deser - prosty i szybki w przygotowaniu. Często u nas gości.
Idealny pomysł na weekendowe słodkości. Sprawdzi się też na rodzinnej uroczystości. Deser jest pyszny i cieszy oko 😉. W kuchni pomaga mi 5-letni Urwis 😊😉.
Idealny pomysł na weekendowe słodkości. Sprawdzi się też na rodzinnej uroczystości. Deser jest pyszny i cieszy oko 😉. W kuchni pomaga mi 5-letni Urwis 😊😉.
Jeżeli posiadacie mus jabłkowy w słoikach deser robi się wręcz błyskawicznie😊.
Składniki:
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą i gotujemy, tak by jabłka się rozpadły (u mnie mus). Następnie dosypujemy cukier - mieszamy, by cukier się rozpuścił, można też dodać cynamon. Jabłka zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i żelatynę - dokładnie mieszamy całość.
Złożenie deseru: Na dnie tortownicy (tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia) układamy 2 warstwy biszkoptów. Na nie przekładamy ponad połowę masy z jabłek. Na to wykładamy 1 warstwę biszkoptów i ponownie zalewamy pozostałą masą. Na koniec wykładamy śmietankę ubitą z cukrem pudrem i śmietan-fix. Całość można posypać startą czekoladą.
Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki na kilka godz., aby stężał.
Deser gotowy:
Życzymy smacznego !!!
- 1,5 kg jabłek
- 1 szklanka wody
- 0,5 szklanki cukru
- cynamon (u mnie 2 łyżeczki, ale można pominąć)
- 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa (77g)
- 3 łyżeczki żelatyny
- ok. 400 g okrągłych biszkoptów
- 250 ml śmietany 30%
- cukier puder
- 1 śmietan-fix (9g)
- gorzka czekolada (ok. 50g)
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą i gotujemy, tak by jabłka się rozpadły (u mnie mus). Następnie dosypujemy cukier - mieszamy, by cukier się rozpuścił, można też dodać cynamon. Jabłka zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i żelatynę - dokładnie mieszamy całość.
Złożenie deseru: Na dnie tortownicy (tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia) układamy 2 warstwy biszkoptów. Na nie przekładamy ponad połowę masy z jabłek. Na to wykładamy 1 warstwę biszkoptów i ponownie zalewamy pozostałą masą. Na koniec wykładamy śmietankę ubitą z cukrem pudrem i śmietan-fix. Całość można posypać startą czekoladą.
Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki na kilka godz., aby stężał.
Deser gotowy:
Życzymy smacznego !!!