Bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto z prostych składników.
Ten przepis dostałam od cioci Lucynki. Placek tak nam posmakował, że zagościł u nas na stałe. To ciacho robi się szybko, wychodzi bardzo wilgotne. Gdy mamy ochotę na coś słodkiego - to właśnie często wybór pada na to ciasto. Polecam!
Składniki:
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
dodatkowo:
- 4 większe jabłka
- 2 łyżki cukru
- cynamon
- 1 łyżka bułki tartej
szklanka = 250 ml
Forma o wymiarach: 25cm x 20cm
Wykonanie:
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier, cynamon wg uznania - mieszamy. Jeśli jabłka są dość soczyste dodajemy 1 łyżkę bułki tartej.
Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Jajka ze szczyptą soli ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej i przesiane mąki z proszkiem, miksujemy do połączenia składników.
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną odstawiamy, a do drugiej części ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Powstałe ciemne ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto ciemne wykładamy jabłka, a na nie jasne ciasto. Pieczemy w temp. 180 st. C (opcja góra-dół). Nasze piekło się ok. 40 min.
Gotowe ciasto:
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.
Życzymy smacznego!!!
Wygląda smacznie. Zapisuję sobie przepis.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam...jak dla mnie szybki ,tani,prosty i zajebisty !!!
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie 😃
Smacznego 😋 i serdecznie pozdrawiam .
UsuńWitam. Czy na blaszkę 22x26 mogę zrobić z podwójnej porcji? Bo wyszło pyszne, wilgotne ale bardzo niskie w takowej blaszce ☺️
OdpowiedzUsuńProszę próbować 😉. Ewentualnie z 1,5 porcji 🙂. Pozdrawiam.
UsuńZrobiłam z podwójnej, wyszło super 👌 dzięki Pani, pokochałam jabłecznik 🥰
UsuńO jak miło 🤗. Pozdrawiam 🙂.
Usuń