Ciasto z jabłkami z przepisu siostry Anastazji


Pyszne i proste w wykonaniu ciasto ze składników, które mamy zazwyczaj w domu.

Ostatnio dostaliśmy dość sporo jabłek, więc to właśnie je wykorzystuję głównie do słodkich wypieków. Ten przepis pochodzi z książki "102 ciasta z owocami siostry Anastazji". Moja rodzinie tym plackiem zawsze zajada się nim z ogromnym apetytem. Polecam!

Składniki:
ciasto ucierane:
  • 5 jaj
  • margaryna/masło – tyle, ile waga jaj
  • cukier – tyle, ile waga jaj
  • mąka – tyle, ile waga jaj
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Moje jajka ze skorupkami ważyły ok. 300 g - użyłam więc 300 g mąki; zmniejszyłam jednak ilość cukru i masła - dałam jedną szklankę cukru i 1 kostkę masła - 200 g.

ciasto biszkoptowe:
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
  • ok. 4 jabłka
  • 10-15 dag twardej marmolady
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • 10 dag czekolady (gorzka, mleczna, biała) na polewę
Użyłam foremki o wymiarach: 36cm x 20cm



Wykonanie:
Przygotowanie ciasta ucieranego:
Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy pianę na sztywno, a następnie należy delikatnie wmieszać ją w ciasto.


Jabłka obieramy kroimy w plastry i wydrążamy środki.

Przygotowanie ciasta biszkoptowego:
Białka ubijamy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.




Złożenie ciasta:
Na blaszkę wykładamy kolejno: ciasto ucierane – posypujemy tartą bułką – rozkładamy plastry jabłek jeden obok drugiego – środek każdego plastra wypełniamy marmoladą – całość zalewamy ciastem biszkoptowym.
Pieczemy w temp. ok. 180 st. C - nasze piekło się ok. 50 min.




Po upieczeniu wierzch ciasta przyozdabiamy polewą czekoladową - czekoladę kruszymy na małe kawałeczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (naczynie z pokruszoną czekoladą umieszczamy bezpośrednio nad naczyniem z gotującą się wodą).

Gotowe ciasto:






Życzymy smacznego!