Ostatnio dostaliśmy dość sporo jabłek, więc to właśnie je wykorzystuję głównie do słodkich wypieków. Ten przepis pochodzi z książki "102 ciasta z owocami siostry Anastazji". Moja rodzinie tym plackiem zawsze zajada się nim z ogromnym apetytem. Polecam!
Składniki:
ciasto ucierane:
- 5 jaj
- margaryna/masło – tyle, ile waga jaj
- cukier – tyle, ile waga jaj
- mąka – tyle, ile waga jaj
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Moje jajka ze skorupkami ważyły ok. 300 g - użyłam więc 300 g mąki; zmniejszyłam jednak ilość cukru i masła - dałam jedną szklankę cukru i 1 kostkę masła - 200 g.
- 5 jaj
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 4 jabłka
- 10-15 dag twardej marmolady
- 4-5 łyżek bułki tartej
- 10 dag czekolady (gorzka, mleczna, biała) na polewę
Użyłam foremki o wymiarach: 36cm x 20cm
Wykonanie:
Przygotowanie ciasta ucieranego:
Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy pianę na sztywno, a następnie należy delikatnie wmieszać ją w ciasto.
Przygotowanie ciasta biszkoptowego:
Białka ubijamy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Złożenie ciasta:
Na blaszkę wykładamy kolejno: ciasto ucierane – posypujemy tartą bułką – rozkładamy plastry jabłek jeden obok drugiego – środek każdego plastra wypełniamy marmoladą – całość zalewamy ciastem biszkoptowym.
Pieczemy w temp. ok. 180 st. C - nasze piekło się ok. 50 min.
Po upieczeniu wierzch ciasta przyozdabiamy polewą czekoladową - czekoladę kruszymy na małe kawałeczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (naczynie z pokruszoną czekoladą umieszczamy bezpośrednio nad naczyniem z gotującą się wodą).
Gotowe ciasto:
Życzymy smacznego!