Bułeczki przytulaski z nadzieniem - bardzo puszyste


Sprawdzony przepis na słodkie bułeczki. Wychodzą puszyste i mięciutkie - bo nie ma to jak domowa bułeczka.


Gdy piekę te bułeczki - w całym domu niesamowicie pachnie, a domowe łasuchy z niecierpliwością wyczekują kiedy w końcu będą już gotowe 😊. Moja córcia nazywa te bułeczki - bułeczki przytulaski - gdy bułeczką rosną - "tulą się do siebie". Te bułeczki mają jednak wadę - zbyt szybko znikają 😉, bo na jednej bułeczce się nie skończy!
5-letni Urwis pomaga mi w kuchni 💪.
 

Składniki (wyszło nam 12 bułeczek):
rozczyn:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 70 g masła roztopionego i przestudzonego
  • szczypta soli
nadzienie - wasze ulubione; u nas:
  • ok. 80 dag jabłek
  • cukier - wg uznania
  • woda
  • 1 łyżka masła
  • cynamon
opcjonalnie:
  • roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
  • cukier puder do posypania upieczonych już bułeczek
szklanka = 250 ml



Przygotowanie:
Drożdże kruszymy, dosypujemy 1 łyżkę cukru i rozcieramy, tak by drożdże zrobiły się płynne. Dolewamy ciepłe mleko (nie może być gorące!) i wsypujemy 1 łyżkę mąki. Całość dobrze mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do spienienia na ok. 15 min.

Do naczynia wsypujemy przesianą mąkę, cukier, sól, dodajemy jajka, roztopione i przestudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy dłonią, tak by ciasto było gładkie (moje ciasto trochę kleiło się do dłoni, ale nie dosypywałam więcej mąki)). Tak wyrobione ciasto odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h - ciasto powinno podwoić swoją objętość (patrz zdjęcia).
 



W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier i podlewamy odrobiną wody. Po chwili dodajemy masło i cynamon. Odstawiamy do wystudzenia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy. W trakcie wyrabiania, ciasto można podsypać delikatnie mąką jeśli zbytnio klei się do rąk, ale nie za dużo bo bułeczki nie będą tak puszyste. Ciasto dzielimy na 12 części (kulek) - każdą część spłaszczamy, nakładamy farsz i sklejamy formułując bułeczkę.
 



Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - układamy robiąc odstępy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 min do napuszenia.


Następnie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, opcja góra- dół . Nasze piekły się ok. 20 min.




Bułeczki zaraz po wyjęciu z piekarnika.





My bułeczki posypujemy cukrem pudrem.



Życzymy smacznego !!!


7 komentarzy:

  1. Bardzo się cieszę. Smacznego! 🙂

    OdpowiedzUsuń
  2. Bułeczki rewelacja. Proste i przesmaczne. Właśnie zrobiłam z truskawkami, wcześniej z borówkami. Zawsze ,, wychodzą,,

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam nadzienie makowe jak na makoeiec.To czeska specjalnosc.A latem drylowane eiśnie lub czarne jagody.Też czeski przepis.Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam a jak zrobić podwójna porcje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Składniki podwoić 😉🙂. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń