Sprawdzony przepis na słodkie bułeczki. Wychodzą puszyste i mięciutkie - bo nie ma to jak domowa bułeczka.
Gdy piekę te bułeczki - w całym domu niesamowicie pachnie, a domowe łasuchy z niecierpliwością wyczekują kiedy w końcu będą już gotowe 😊. Moja córcia nazywa te bułeczki - bułeczki przytulaski - gdy bułeczką rosną - "tulą się do siebie". Te bułeczki mają jednak wadę - zbyt szybko znikają 😉, bo na jednej bułeczce się nie skończy!
5-letni Urwis pomaga mi w kuchni 💪.
Składniki (wyszło nam 12 bułeczek):
rozczyn:
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy, dosypujemy 1 łyżkę cukru i rozcieramy, tak by drożdże zrobiły się płynne. Dolewamy ciepłe mleko (nie może być gorące!) i wsypujemy 1 łyżkę mąki. Całość dobrze mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do spienienia na ok. 15 min.
Do naczynia wsypujemy przesianą mąkę, cukier, sól, dodajemy jajka, roztopione i przestudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy dłonią, tak by ciasto było gładkie (moje ciasto trochę kleiło się do dłoni, ale nie dosypywałam więcej mąki)). Tak wyrobione ciasto odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h - ciasto powinno podwoić swoją objętość (patrz zdjęcia).
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier i podlewamy odrobiną wody. Po chwili dodajemy masło i cynamon. Odstawiamy do wystudzenia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy. W trakcie wyrabiania, ciasto można podsypać delikatnie mąką jeśli zbytnio klei się do rąk, ale nie za dużo bo bułeczki nie będą tak puszyste. Ciasto dzielimy na 12 części (kulek) - każdą część spłaszczamy, nakładamy farsz i sklejamy formułując bułeczkę.
Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - układamy robiąc odstępy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 min do napuszenia.
Następnie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, opcja góra- dół . Nasze piekły się ok. 20 min.
My bułeczki posypujemy cukrem pudrem.
Składniki (wyszło nam 12 bułeczek):
rozczyn:
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 1/4 szklanki cukru
- 70 g masła roztopionego i przestudzonego
- szczypta soli
- ok. 80 dag jabłek
- cukier - wg uznania
- woda
- 1 łyżka masła
- cynamon
- roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
- cukier puder do posypania upieczonych już bułeczek
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy, dosypujemy 1 łyżkę cukru i rozcieramy, tak by drożdże zrobiły się płynne. Dolewamy ciepłe mleko (nie może być gorące!) i wsypujemy 1 łyżkę mąki. Całość dobrze mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do spienienia na ok. 15 min.
Do naczynia wsypujemy przesianą mąkę, cukier, sól, dodajemy jajka, roztopione i przestudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy dłonią, tak by ciasto było gładkie (moje ciasto trochę kleiło się do dłoni, ale nie dosypywałam więcej mąki)). Tak wyrobione ciasto odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h - ciasto powinno podwoić swoją objętość (patrz zdjęcia).
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier i podlewamy odrobiną wody. Po chwili dodajemy masło i cynamon. Odstawiamy do wystudzenia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy. W trakcie wyrabiania, ciasto można podsypać delikatnie mąką jeśli zbytnio klei się do rąk, ale nie za dużo bo bułeczki nie będą tak puszyste. Ciasto dzielimy na 12 części (kulek) - każdą część spłaszczamy, nakładamy farsz i sklejamy formułując bułeczkę.
Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - układamy robiąc odstępy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 min do napuszenia.
Następnie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, opcja góra- dół . Nasze piekły się ok. 20 min.
My bułeczki posypujemy cukrem pudrem.
Życzymy smacznego !!!
Bardzo się cieszę. Smacznego! 🙂
OdpowiedzUsuńBułeczki rewelacja. Proste i przesmaczne. Właśnie zrobiłam z truskawkami, wcześniej z borówkami. Zawsze ,, wychodzą,,
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego i pozdrawiam.
UsuńPolecam nadzienie makowe jak na makoeiec.To czeska specjalnosc.A latem drylowane eiśnie lub czarne jagody.Też czeski przepis.Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPychota 👍😋. Pozdrawiam.
UsuńWitam a jak zrobić podwójna porcje?
OdpowiedzUsuńSkładniki podwoić 😉🙂. Pozdrawiam serdecznie.
Usuń