Szybkie i proste w wykonaniu rogaliki. Wychodzą pyszne i kruchutkie. Deser na każdą okazję.
Ten przepis sprawdza się u nas, gdy w domu nie ma łakoci, a wciąż słychać: "Mamo, mam ochotę na coś słodkiego...". 😉
Dziś w kuchni przy zawijaniu rogalików pomaga mi 5-letni Urwis.
Składniki (na 16 rogalików):
- 250g mąki pszennej
- 250g zimnego masła*
- 250g twarogu (półtłusty zmielony np. w maszynce)
- twarda marmolada
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania rogalików
- cukier puder do posypania gotowych już rogalików
Wykonanie:
Mąkę, zmielony twaróg i masło pokrojone w kostkę przekładamy do miski i wyrabiamy na gładkie ciasto (ciasto można dosłodzić 1 łyżką cukru pudru - ale ja już tego nie robię). Jeżeli ciasto bardzo klei się do rąk można podsypać odrobinę mąki).
Ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 8 równych trójkątów. U podstawy każdego trójkąta nakładamy nadzienie i zawijamy rogaliki (dobrze sklejamy nadzienie u podstawy tak by nie wypłynęło). Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.
Rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Nasze rogaliki piekły się ok. 24 minut.
Życzymy smacznego !