Uwielbiane przez całą rodzinę. Bo nie ma to jak racuchowa uczta 😉😊😁. U nas w sezonie na śliwki - obowiązkowo w takiej wersji!😉
Składniki (na ok. 25 placuszków):
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 400 g kefiru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 cukier waniliowy
- olej do smażenia
- 0,5 kg drobnych śliwek węgierek
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki.
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy jajka cukry i kefir. Całość miksujemy na gładką masę.
Na dobrze rozgrzany olej nakładamy łyżką ciasto - u mnie ok. 2 łyżki na jednego placka. Na cieście układamy połówki śliwek skórką do dołu i delikatnie wciskamy je w ciasto. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.