Szybkie racuchy raz dwa - mięciutkie i puszyste


Pyszne i błyskawiczne placuszki. Idealny pomysł na pożywne śniadanie, deser, a nawet obiad.

Uwielbiane przez całą rodzinę. Bo nie ma to jak racuchowa uczta 😉😊😁. U nas w sezonie na śliwki - obowiązkowo w takiej wersji!😉

Składniki (na ok. 25 placuszków):
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 400 g kefiru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • olej do smażenia
dodatkowo:
  • 0,5 kg drobnych śliwek węgierek
  • cukier puder do posypania



Wykonanie:
Śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki.
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy jajka cukry i kefir. Całość miksujemy na gładką masę.




Na dobrze rozgrzany olej nakładamy łyżką ciasto - u mnie ok. 2 łyżki na jednego placka. Na cieście układamy połówki śliwek skórką do dołu i delikatnie wciskamy je w ciasto. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.





Gotowe racuchy:





Podajemy gorące posypane cukrem pudrem.


Życzymy smacznego !!!