Szybki obiad ze słoika - domowy sos słodko-kwaśny


Takie słoiki warto mieć w swojej spiżarce. Robię je co roku. Super sposób na szybki obiad kiedy brakuje nam czasu.

Sprawdzony przepis od teściowej na domowy sos słodko-kwaśny. Pyszny i bez dwóch zdań znacznie lepszy niż kupny😉. Dzięki takim słoiczkom obiad mam gotowy w kilka minut. Ten sos my uwielbiamy z ryżem i kurczakiem. Ale bez dodatku mięsnego smakuje równie dobrze. Polecam!

Składniki 
(na ok 7 słoików po 0,5 l):
  • 3 kg pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • 3 sztuki czerwonej papryki
  • 2 łyżki soli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasów
  • ok. 4 ząbki czosnku (lub wg uznania)
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 2 łyżki musztardy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżki curry
  • ok. 2,5 szklanki cukru
  • ok. 0,5 szklanki octu 10%


Wykonanie:
Pomidory lekko sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy do garnka, solimy (2 łyżki soli) i gotujemy ok. 1 h, mieszając od czasu do czasu.





Po tym czasie dodajemy: czosnek przeciśnięty przez praskę, kukurydzę (odsączoną z zalewy), ananasy (pokrojone w kostkę, sok odlewamy - wykorzystamy go później), musztardę, przyprawy, cukier i ocet. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 15 min. Po tym czasie celem zagęszczenia sosu można dodać sok z ananasów zmieszany z 1 łyżką mąki ziemniaczanej i jeszcze chwileczkę gotować cały czas mieszając.




Gotowy sos przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy. Dno garnka wyścielam ściereczką, w garnku układam słoiki tak aby nie stykały się ze sobą i zalewam je ciepłą wodą do ok. ¾ ich wysokości. Garnek stawiamy na gazie i od momentu zagotowania pasteryzujemy na małym ogniu przez ok. 15 min.





Po tym czasie słoiki wyjmujemy z garnka, ustawiamy do góry dnem, nakrywamy ściereczką - odstawiamy do wystygnięcia.




Gotowe:



Życzymy smacznego !!!