Sprawdzony przepis od teściowej na domowy sos słodko-kwaśny. Pyszny i bez dwóch zdań znacznie lepszy niż kupny😉. Dzięki takim słoiczkom obiad mam gotowy w kilka minut. Ten sos my uwielbiamy z ryżem i kurczakiem. Ale bez dodatku mięsnego smakuje równie dobrze. Polecam!
- 3 kg pomidorów
- 1 kg cebuli
- 3 sztuki czerwonej papryki
- 2 łyżki soli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka ananasów
- ok. 4 ząbki czosnku (lub wg uznania)
- 1/4 łyżeczki chili
- 2 łyżki musztardy
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1/2 łyżki curry
- ok. 2,5 szklanki cukru
- ok. 0,5 szklanki octu 10%
Wykonanie:
Pomidory lekko sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy do garnka, solimy (2 łyżki soli) i gotujemy ok. 1 h, mieszając od czasu do czasu.
Po tym czasie dodajemy: czosnek przeciśnięty przez praskę, kukurydzę (odsączoną z zalewy), ananasy (pokrojone w kostkę, sok odlewamy - wykorzystamy go później), musztardę, przyprawy, cukier i ocet. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 15 min. Po tym czasie celem zagęszczenia sosu można dodać sok z ananasów zmieszany z 1 łyżką mąki ziemniaczanej i jeszcze chwileczkę gotować cały czas mieszając.
Gotowy sos przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy. Dno garnka wyścielam ściereczką, w garnku układam słoiki tak aby nie stykały się ze sobą i zalewam je ciepłą wodą do ok. ¾ ich wysokości. Garnek stawiamy na gazie i od momentu zagotowania pasteryzujemy na małym ogniu przez ok. 15 min.
Po tym czasie słoiki wyjmujemy z garnka, ustawiamy do góry dnem, nakrywamy ściereczką - odstawiamy do wystygnięcia.