Pyszności z jednej patelni - szybki obiad dla zabieganych


Błyskawiczny w przygotowaniu pożywny posiłek. Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Obiad z jednego gara, który jest prosty w przygotowaniu. Świetny, gdy nie mamy zbyt dużo czasu. Robię go często zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, bo jest sycący i zdrowy.

Składniki:
  • 1 większa polędwiczka wieprzowa
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • ok. 2 ząbki czosnku
  • 0.5 szklanki przecieru pomidorowego (u nas domowy)
  • woda lub bulion drobiowy
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, listek laurowy
  • dodatkowo: olej do smażenia, natka pietruszki do posypania dania



Wykonanie:
Warzywa myjemy i kroimy - u nas marchewka pokrojona w plastry, cebula i papryka w kostkę. Polędwiczkę oczyszczamy z błon, kroimy w plastry i oprószamy z obu stron solą i pieprzem.
 



Mięso obsmażamy (nie za długo) z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu i odstawiamy. Na tą samą patelnię przekładamy cebulę - chwilkę podsmażamy, potem marchewkę i paprykę. Warzywa doprawiamy - chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem aż będą prawie miękkie (jeśli istnieje potrzeba dolewamy w trakcie duszenia trochę bulionu/wody). Gdy warzywa są już prawie miękkie dokładamy polędwiczkę, a po chwili wlewamy przecier i dusimy jeszcze chwileczkę.
 


 

Gotowe danie można posypać natką pietruszki.




Takie danie nam najlepiej smakuje z kaszą i ogórkiem konserwowym.


Życzymy smacznego !!!