Obiad z jednego gara, który jest prosty w przygotowaniu. Świetny, gdy nie mamy zbyt dużo czasu. Robię go często zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, bo jest sycący i zdrowy.
Składniki:
- 1 większa polędwiczka wieprzowa
- 1 cebula
- 1 duża marchewka
- 1 papryka czerwona
- ok. 2 ząbki czosnku
- 0.5 szklanki przecieru pomidorowego (u nas domowy)
- woda lub bulion drobiowy
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, listek laurowy
- dodatkowo: olej do smażenia, natka pietruszki do posypania dania
Wykonanie:
Warzywa myjemy i kroimy - u nas marchewka pokrojona w plastry, cebula i papryka w kostkę. Polędwiczkę oczyszczamy z błon, kroimy w plastry i oprószamy z obu stron solą i pieprzem.
Mięso obsmażamy (nie za długo) z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu i odstawiamy. Na tą samą patelnię przekładamy cebulę - chwilkę podsmażamy, potem marchewkę i paprykę. Warzywa doprawiamy - chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem aż będą prawie miękkie (jeśli istnieje potrzeba dolewamy w trakcie duszenia trochę bulionu/wody). Gdy warzywa są już prawie miękkie dokładamy polędwiczkę, a po chwili wlewamy przecier i dusimy jeszcze chwileczkę.