Ptasie mleczko z przepisu siostry Angeliny - deser z 4 składników


Pyszny deser z 4 składników. Szybki i bardzo prosty w wykonaniu. Idealny dla zabieganych.


Ptasie mleczko, które smakuje o wiele lepiej niż te sklepowe! Przepis zaczerpnięty z programu Klasztorne Smaki od siostry Angeliny. Warto spróbować bo jest naprawdę szybki w przygotowaniu.

Składniki:
  • 500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 1 paczka biszkoptów okrągłych
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)

forma: tortownica okrągła, u mnie tortownica kwadratowa o wymiarach: 24cm x 24 cm



Wykonanie:
Tortownicę wykładamy biszkoptami. Czekoladę drobno kroimy.
Zagotowujemy ok. 0,5 szklanki wody i rozpuszczamy w niej galaretki. Odstawiamy.

Mleko mocno schłodzone z lodówki ubijamy mikserem. Następnie powoli wlewamy rozpuszczone galaretki, cały czas intensywnie mieszając łyżką do połączenia - już nie miksujemy (ja wlewam jeszcze lekko ciepłe płynne galaretki, galaretki nie mogą stężeć). Gdy wlejemy galaretki masa zaczyna gęstnieć. Następnie dosypujemy czekoladę i ponownie mieszamy. Masę wylewamy na biszkopty i równo rozprowadzamy.





Odstawiamy do lodówki na min 2-3 h. Można deser zrobić na wieczór, tak by ptasie mleczko dobrze schłodziło się w lodówce przez noc. Choć nasz deser po 3 h schładzania w lodówce był gotowy do jedzenia.




Gotowe ptasie mleczko po schłodzeniu.
Deser dekorujemy startą czekoladą.





Życzymy smacznego !!!