Babciny, prosty przepis na szybkie ciasto z owocami. To ciasto często u nas gości - jest przepyszne.
Ten placek ukochana babcia robi zazwyczaj, gdy domowe łasuchy szukają czegoś słodkiego, a po pracy na działce, w ogrodzie nie ma czasu (i siły) na wymyślne słodkości. Stąd utarła się u nas taka nazwa. Ciasto to jest rzeczywiście szybkie w wykonaniu, z kilku prostych składników. Nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych 😉😊. Smakuje wyśmienicie w swojej prostocie!
Ten placek ukochana babcia robi zazwyczaj, gdy domowe łasuchy szukają czegoś słodkiego, a po pracy na działce, w ogrodzie nie ma czasu (i siły) na wymyślne słodkości. Stąd utarła się u nas taka nazwa. Ciasto to jest rzeczywiście szybkie w wykonaniu, z kilku prostych składników. Nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych 😉😊. Smakuje wyśmienicie w swojej prostocie!
Dziś to ciasto przygotowuję razem z 5 -letnią córcią.
Składniki:
Wykonanie:
W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukry, mieszamy i podgrzewamy (masło z cukrem nie może się zagotować). Odstawiamy do przestudzenia.
Gdy przestygnie - dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, żółtka oraz wodę. Całość miksujemy. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Pianę dodajemy do ciasta - delikatnie łączymy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy owoce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C - nasze piekło się ok. 30 min.
Składniki:
- 250 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 duże jajka (oddzielnie żółtko i białko)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki wody
- owoce - u nas wiśnie odsączone z soku (mogą być z kompotu) lub inne - świetnie komponuje się z owocami z kompotu, jak wiśnie, śliwki, agrest
- opcjonalnie: cukier puder do posypania gotowego ciasta
Wykonanie:
W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukry, mieszamy i podgrzewamy (masło z cukrem nie może się zagotować). Odstawiamy do przestudzenia.
Gdy przestygnie - dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, żółtka oraz wodę. Całość miksujemy. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Pianę dodajemy do ciasta - delikatnie łączymy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy owoce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C - nasze piekło się ok. 30 min.
Życzymy smacznego !!!