Pyszne smarowidło, które robię co roku. Bardzo łatwy przepis i kilka prostych składników.
Moja córka uwielbia tą a'la nutellę. Sprawdza się doskonale do pieczywa, naleśników, racuchów - przynajmniej wiem co je moja rodzina. Pyszna do słodkich wypieków. Warto więc poświęcić tych kilka chwil w sezonie śliwkowym i cieszyć się w zimie smakiem tych pyszności. W kuchni pomaga mi 5-letni Urwis😊💪.
Składniki (na ok. 6 słoików po 0,33l):
Wykonanie:
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i przepuszczamy przez maszynkę. Tak przygotowane zasypujemy cukrem i smażymy w garnku z grubym dnem przez ok. 2 h mieszając od czasu do czasu (powinno sporo odparować). Następnie po tym czasie dodajemy cukry waniliowe i kakao - intensywnie mieszamy do połączenia się składników. Smażymy jeszcze chwileczkę stale mieszając by masa się nie przypaliła.
- 2,5 kg dojrzałych śliwek węgierek
- ok. 1 kg cukru (lub wg uznania)
- cukier waniliowy
- ok. 140 g kakao
Wykonanie:
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i przepuszczamy przez maszynkę. Tak przygotowane zasypujemy cukrem i smażymy w garnku z grubym dnem przez ok. 2 h mieszając od czasu do czasu (powinno sporo odparować). Następnie po tym czasie dodajemy cukry waniliowe i kakao - intensywnie mieszamy do połączenia się składników. Smażymy jeszcze chwileczkę stale mieszając by masa się nie przypaliła.
Jeszcze gorącą nutellę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy. Dno garnka wyścielam ściereczką, w garnku układam słoiki tak aby nie stykały się ze sobą i zalewam je ciepłą wodą do ok. ¾ ich wysokości. Garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania pasteryzuje na małym ogniu przez ok. 15 min. Po tym czasie słoiki wyjmujemy z garnka, ustawiamy do góry dnem - odstawiamy do wystygnięcia.
Gotowe: