Nasza cioteczka obdarowała nas ostatnio jeszcze kilkoma sztukami cukinii - robimy więc dziś cukiniowe weki. Przepis jest bardzo prosty, a cukinia wychodzi przepyszna - tak przygotowane weki są naszym tegorocznym odkryciem za sprawą Wujcia (który w końcu zdradził swoją recepturę😉😁). Na zimę lubię mieć spory zapas przetworów, bo jednak swoje są zawsze najlepsze. W kuchni mam dziś małą pomocniczkę 💪😊😉.
Składniki (na ok. 4 słoiki po 0,5 l):
- ok. 3 duże cukinie
- przyprawy: liście laurowe, ziarna pieprzy czarnego, ziele angielskie, goździki
- 500 ml wody
- 100 ml octu jabłkowego
- 5 łyżek miodu
- 3 łyżki musztardy staropolskiej
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Cukinię obieramy ze skórki (ja zostawiam kilka pasków dla ozdoby) i kroimy w słupki (długość uzależniona od wielkości słoików). Słupki układamy szczelnie w wyparzonych i osuszonych słoikach. Do każdego słoika wkładamy: 2 liście laurowe, lika ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego i 2 goździki.
Przygotowanie zalewy:
W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy ocet jabłkowy, miód, musztardę, sól. Całość ponownie zagotowujemy (jeżeli zalewa jest według Ciebie za kwaśna można dodać więcej miodu). Tak przygotowaną zalewą - zalewamy słoiki z cukinią. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min od momentu zagotowania. Następnie słoiki wyjmujemy (dokręcamy pokrywki) i układamy do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Życzymy smacznego !!!