Prosty w wykonaniu deser bez pieczenia, który uwielbiamy. U nas obowiązkowo na każdym spotkaniu rodzinnym. Jeśli uwielbiacie słodkości - to ciasto będzie idealne!
To ciasto robiłyśmy ostatnio z córką na imieniny męża👌. Oczywiście szybko znikło kawałek za kawałeczkiem. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście - dzielimy się przepisem😊😉.
Składniki:
masa budyniowa:
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe (po 40 g)
- 2 łyżki cukru
- 10 dag masła
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżka"
- 1 łyżka cukru pudru
- ok. 300 g herbatników
- 1 puszka masy kajmakowej (500g)
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady lub wiórki kokosowe
wymiary formy: 24 cm x 28 cm
Wykonanie:
2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy i wlewamy go do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, aby się nie przypaliło, dodajemy masło. Gdy powstanie gęsty budyń odstawiamy, aby delikatnie przestygł.
W międzyczasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy herbatniki, a na nie wykładamy masę kajmakową (jeśli masa jest zbyt gęsta to puszkę wkładamy na parę minut do gorącej wody). Ponownie wykładamy kolejną warstwę herbatników, a na nie wylewamy ciepłą masę budyniową, którą znów przykrywamy herbatnikami.
Następnie do schłodzonej śmietany wsypujemy 2 śmietanki w proszku oraz cukier puder - całość ubijamy na sztywną masę. Powstałą masę wykładamy na warstwę herbatników - wierzch posypujemy startą czekoladą.
Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce - najlepsze jest na drugi dzień.
Gotowe ciasto:
Życzymy smacznego !!!
Świetny przepis. Wyszystko mi wyszło i na dodatek pycha.
OdpowiedzUsuńPokrojone masło w temperaturze pokojowej wrzucić do gotującego się budyniu? Masa zgęstnieje gotując się razem?
OdpowiedzUsuńTak. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńWitam Aniu .Ciacho rewelacyjnie dobre.Nie wiem tylko dlaczego budyń mi się wylewa chociaż zrobiłam według Twojego przepisu.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakuje. Trudno mi powiedzieć co poszło nie tak, może kwestia budyniu. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńA budyń był z cukrem,lepiej użyć tego bez cukru.
UsuńWitaj, mam pytanie ile gram ma budyń bo są po 40g. I po 60g.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzień dobry, tak jak w przepisie :) - moje miały po 40 g. Pozdrawiam serdecznie.
Usuńprzeciesz pisze że 40 g
UsuńWitam ile ml ma u pani szklanka
OdpowiedzUsuń250 ml. Pozdrawiam.
Usuń10 dag masła można wiedzieć którego Pani użyła
OdpowiedzUsuńMasło 82%. Pozdrawiam
UsuńDziękuję
OdpowiedzUsuńBudyń wyszedł zbyt wodnisty 😭 Myślałam że się zetnie cała noc w lodówce, niestety.
OdpowiedzUsuńMoje spostrzeżenia: budyń zawsze wychodził mi rzadki, jeśli użyłam mleka bez laktozy z kartonu. Z mlekiem z butelki zawsze jest ok
OdpowiedzUsuńJa zamiast kremu budyniowego daje krem do karpatki
OdpowiedzUsuńChciałem zapytać dlaczego bitą śmietana nam się wylewa czy da się jeszcze uratować
OdpowiedzUsuńA czy zamiast śmietanki z torebki mogę użyć serka mascarpone do śmietanki 30%
OdpowiedzUsuńTak 🙂.
UsuńCzy mogą być słone krakersy
OdpowiedzUsuńTak oczywiście 🙂.
Usuń