Babciny syrop na wzmocnienie odporności


Nasz domowy sposób na wzmocnienie odporności w okresie jesienno-zimowym. Bardzo łatwy w przygotowaniu naturalny specyfik, który u nas się sprawdza.

Ten syrop robię zawsze początkiem września, gdy córka wraca po wakacjach do przedszkola. Taki syrop zawsze przyrządzała moja mama - więc i u nas wpisał się na listę obowiązkową.

Składniki (na 3 słoiczki po 212 ml) :
  • 4 cytryny
  • ok. 150 g obranego imbiru
  • 8 ząbków czosnku
  • ok. 15 łyżek miodu (lub wg uznania - syrop wychodzi dość ostry; dostosuj ilość miodu do swojego smaku😉)



Wykonanie:
Czosnek i imbir drobno kroimy, a z cytryn wyciskamy sok. Wszystkie składniki - czosnek, imbir, sok z cytryny, miód - blendujemy na jednolitą masę.





Syrop przekładamy do słoika, zamykamy i odstawiamy na ok. 6 h w temperaturze pokojowej.


Po tym czasie syrop przelewamy przez sitko i przechowujemy w lodówce, w zamkniętym słoiczku (u nas nie dłużej niż ok. 2-3 tyg).



Gotowy syrop (już po przecedzeniu i po odstaniu w lodówce):



Smacznego i na zdrowie!


4 komentarze:

  1. Witam jak stosujecie ? Po lyżce na dzień czy więcej ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas profilaktycznie 1 łyżka dziennie najlepiej na czczo.W przypadku kiedy dopada nas przeziębienie nawet 3 łyżki dziennie 🙂

      Usuń
  2. Dzień dobry, czy mogę to podawać 4 letniej Córce?🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja podaję. Oczywiście jeśli dziecko nie jest uczulone np. na miód. Podaję jako dodatek do herbatki czy wody.

      Usuń