Ostatnio babcia przygotowała dla nas tą szarlotkę z jabłkami ze starego stadu. Dla nas ta szarlotka jest najlepsza na świecie. Wszyscy się nią zajadamy i zawsze robi furorę na rodzinnych spotkaniach.
Składniki:
- ok. 600 g mąki
- 200 g masła
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 białek,
- 1 budyń waniliowy
- 1 szklanka cukru
- 2 kg jabłek (babcia daje nawet odrobinę więcej)
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki bułki tartej
- cynamon według uznania
Wykonanie:
Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesypujemy cukrem i cynamonem. Powstały nadmiar soku odlewamy.
Ciasto: Zagniatamy wszystkie składniki ciasta w jednolitą kulę (gęstość ciasta regulujemy dodając więcej mąki lub śmietany). Ciasto nie może kleić się do ręki. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą wkładamy do zamrażalnika na ok. 15 minut. Drugą część wałkujemy i wykładamy spód blaszki oraz boki foremki. Ciasto podpiekamy w piekarniku ok. 15 minut w temp. 170 st. C.
Do jabłek dosypujemy bułkę tartą, mieszamy i wykładamy na podpieczony spód.
Następnie ubijamy białka i stopniowo wsypujemy cukier. Gdy powstanie gęsta masa dosypujemy budyń. Powstałą piankę delikatnie rozcieramy na jabłkach wyłożonych na blachę.
Na wierzch placka (na tarce o grubych oczkach) ucieramy z pozostałego ciasta kruszonkę. Szarlotkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Nasza piekła się ok. 45 min.
Ale smakowicie wygląda, palce lizać.....na niedzielę pieczemy.
OdpowiedzUsuń