Smaczny obiad z dużą ilością warzyw. Proste danie, a taka pycha!
Obiad, który moja rodzina uwielbia, więc gości u nas często. Taki obiad można przygotować np. na dwa dni - jednego dnia podać z ryżem, drugiego z kaszą czy z makaronem. Danie, które następnego dnia smakuje równie wyśmienicie. Polecam!
Nam najlepiej smakuje z ryżem.
Składniki:
Wykonanie:
Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Warzywa myjemy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plastry. Cebulę drobno szatkujemy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i blendujemy.
Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, przekładamy na patelnię cebulę i smażymy. Do podsmażonej cebuli dodajemy mięso z kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem - podsmażamy. Następnie na patelnię dokładamy pieczarki, smażymy. Potem dokładamy marchewkę i paprykę, doprawiamy ostrą/słodką papryką. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem (dolałam odrobinę wody) aż warzywa zmiękną. Na końcu dolewamy zblendowane pomidory - całość mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę aż nadmiar wody wyparuje. Na koniec w razie konieczności doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Gotowe:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 3 małe papryki - u nas czerwona i żółta
- 3 duże pieczarki
- 1 cebula
- 2 małe marchewki
- 2 pomidory
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- przyprawy: sól, pieprz, ostra/słodka papryka
- opcjonalnie: posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Warzywa myjemy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plastry. Cebulę drobno szatkujemy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i blendujemy.
Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, przekładamy na patelnię cebulę i smażymy. Do podsmażonej cebuli dodajemy mięso z kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem - podsmażamy. Następnie na patelnię dokładamy pieczarki, smażymy. Potem dokładamy marchewkę i paprykę, doprawiamy ostrą/słodką papryką. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem (dolałam odrobinę wody) aż warzywa zmiękną. Na końcu dolewamy zblendowane pomidory - całość mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę aż nadmiar wody wyparuje. Na koniec w razie konieczności doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Gotowe:
Nam najlepiej smakuje z ryżem.
Życzymy smacznego !!!