Pomysł na łatwy w wykonaniu, letni obiad dla całej rodziny. Wszystko przygotujesz na jednej patelni.
Jeden z ulubionych obiadów mojej rodziny w sezonie letnim. Sycący i pyszny posiłek - polecam! Jeden z naszych sposób na fasolkę, która pięknie rośnie w babcinym ogródku.
Składniki:
Wykonanie:
Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Oprószamy słodką papryką i pieprzem.
Warzywa myjemy, oczyszczamy i kroimy. Cebulę kroimy w koskę, czosnek przepuszczamy przez praskę. Fasolkę kroimy na kilka kawałków. Marchewkę w plasterki, a paprykę w kostkę. W krojeniu warzyw pomaga 5-letni Urwis 😉.
Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy cebulę, lekko solimy i podsmażamy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Po chwili dorzucamy mięso - chwilę podsmażamy - całość zdejmujemy z patelni. Na tą samą patelnię wkładamy fasolkę, paprykę, po chwili dorzucamy marchewkę - całość chwilę podsmażamy. Dolewamy wodę, lekko solimy i dusimy pod przykryciem. Gdy warzywa trochę zmiękną ponownie dodajemy kurczaka z podsmażoną cebulką i czosnkiem. Całość mieszamy, dodajemy masło, przykrywamy i dusimy na małym ogniu aż warzywa będą wystarczająco miękkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy śmietankę, koperek i dusimy jeszcze przez chwilę.
Obiad gotowy:
U nas z ryżem.
Jeden z ulubionych obiadów mojej rodziny w sezonie letnim. Sycący i pyszny posiłek - polecam! Jeden z naszych sposób na fasolkę, która pięknie rośnie w babcinym ogródku.
Składniki:
- 2 małe piersi z kurczaka
- 300 g fasolki szparagowej
- pół średniej papryki czerwonej
- 1 cebula
- 3 małe marchewki
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- olej rzepakowy
- 1 szklanka wody
- 0,5 szklanki śmietanki 30% (może być też 18%)
- posiekany koperek
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
Wykonanie:
Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Oprószamy słodką papryką i pieprzem.
Warzywa myjemy, oczyszczamy i kroimy. Cebulę kroimy w koskę, czosnek przepuszczamy przez praskę. Fasolkę kroimy na kilka kawałków. Marchewkę w plasterki, a paprykę w kostkę. W krojeniu warzyw pomaga 5-letni Urwis 😉.
Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy cebulę, lekko solimy i podsmażamy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Po chwili dorzucamy mięso - chwilę podsmażamy - całość zdejmujemy z patelni. Na tą samą patelnię wkładamy fasolkę, paprykę, po chwili dorzucamy marchewkę - całość chwilę podsmażamy. Dolewamy wodę, lekko solimy i dusimy pod przykryciem. Gdy warzywa trochę zmiękną ponownie dodajemy kurczaka z podsmażoną cebulką i czosnkiem. Całość mieszamy, dodajemy masło, przykrywamy i dusimy na małym ogniu aż warzywa będą wystarczająco miękkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy śmietankę, koperek i dusimy jeszcze przez chwilę.
Obiad gotowy:
zamiaz kurczaka mozna z miesem
OdpowiedzUsuńPorcja z tych składników wychodzi na ile osób?
OdpowiedzUsuńU mnie najadają się 3 osoby. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńPychotka
OdpowiedzUsuń