Prosty, sprawdzony przepis naszego dziadzia. Takie pomidory zimową porą u nas sprawdzają się jako dodatek do śniadania, obiadu czy też kolacji. Smakują z mięsem, jak i same. Bardzo je lubimy.
Składniki:
- 2 kg pomidorów (lima)
- 1 mały kalafior (można pominąć jeśli ktoś nie lubi)
- ok. 2 główki czosnku
- 2 cebule
- liście selera
- goździki (można pominąć)
- 2 litr wody
- 1/4 szklanki octu
- 1/4 szklanki cukru
- 2 opakowania żelatyny
- 1 łyżka soli
- liście laurowe
- ziele angielskie
Wykonanie:
Zalewę (wodę, ocet, cukier, sól, przyprawy - liście laurowe, ziele angielskie) zagotować i odstawić. Do ciepłej zalewy wsypać żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić.
Pomidory lekko sparzyć, obrać i pokroić wzdłuż. Kalafior ugotować na pół twardo. Cebulę i czosnek pokroić w plastry.
Do słoika układamy kolejno: liść selera, pomidory, ozdabiamy kalafiorem, układamy po ok. 2 ząbki czosnku, dwa plasterki cebuli i dwa goździki.
Całość zalewamy do pełna zalewą, pasteryzujemy ok. 5 min od zagotowania. Słoiki układamy do góry dnem i przykrywamy ściereczką. Po ostygnięciu wkładamy do lodówki do ścięcia się galaretki. Potem słoiki można już trzymać w spiżarni z innymi przetworami.
Życzymy smacznego !!!
jakie duze opakowania zelatyny
OdpowiedzUsuń