Proste w przygotowaniu, przepyszne ciasto - jeden z naszych faworytów pośród ciast naszej babci.
Tym plackiem ostatnio poczęstowała nas babcia. Tak nam posmakował, że i ja zrobiłam go już 2 raz w przeciągu tygodnia. Ciasto jest proste w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie. Polecam - wypróbujcie!
Składniki:
ciasto:
budyń:
Wykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Margarynę i masło ucieramy (miksujemy) z cukrem. Stopniowo dodajemy żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy ją z ciastem. Ciasto dzielimy na dwie równe części.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy jedną część ciasta, następnie wykładamy jabłka, posypujemy je cukrem waniliowym oraz cynamonem.
Gotujemy budyń z 2 i 1/2 szklanki mleka. Ugotowanym gorącym budyniem zalewamy jabłka posypane cynamonem (jeśli budyń wystygnie ciężko będzie go rozprowadzić). Na budyń wykładamy drugą porcję ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C - nasze piekło się ok. 55 min. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Ciasto po upieczeniu:
Jeszcze ciepłe:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 100 g masła
- 100 g margaryny
- 4 duże jaja (żółtka i białka oddzielnie)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka= 250 ml
- 2 1/2 szklanki mleka
- 1 budyń np. malinowy, truskawkowy (u mnie opakowanie 64 g)
- cukier - wg uznania
- 1,5 kg jabłek
- ok. 2 łyżeczki cynamonu
- cukier waniliowy
Wykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Margarynę i masło ucieramy (miksujemy) z cukrem. Stopniowo dodajemy żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy ją z ciastem. Ciasto dzielimy na dwie równe części.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy jedną część ciasta, następnie wykładamy jabłka, posypujemy je cukrem waniliowym oraz cynamonem.
Gotujemy budyń z 2 i 1/2 szklanki mleka. Ugotowanym gorącym budyniem zalewamy jabłka posypane cynamonem (jeśli budyń wystygnie ciężko będzie go rozprowadzić). Na budyń wykładamy drugą porcję ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C - nasze piekło się ok. 55 min. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Ciasto po upieczeniu:
Jeszcze ciepłe:
Co z tego budyniu zostanie jak wlejemy tak ogromną ilość mleka 2 i 1/2 szklanki?
OdpowiedzUsuńUżyłam dużego opakowania budyniu na 3/4 l mleka.
UsuńDzień dobry. Czy można użyć zwykłej mąki zamiast krupczatki?
OdpowiedzUsuńTak można, ale z krupczatką jest zdecydowanie lepszy. Pozdrawiam.
UsuńRozumiem, smakowo wyszło extra, ale proszę mi napisać co zrobiłam źle,że po wystudzeniu podczas krojenia ciasto oddzieliło mi się od spodu?
UsuńNiestety trudno mi ocenić co mogło pójść nie tak. Być może to kwestia jabłek.
UsuńDziękuję za odpowiedź.Również tak pomyślałam, ale chciałam znać odpowiedź experta, następny będzie lepszy :)! Pozdrawiam i dziękuję za poświęcony czas.
UsuńSerdeczne pozdrowienia!
Usuńwłasnie pieke ciekawa jestem bo takie dziwne to ciasto po połaczeniu z ta piana
OdpowiedzUsuńCo z tymi jabłkami surowe czy prażone?
OdpowiedzUsuńSurowe. Pozdrawiam.
UsuńA ile trzeba mąki jeśli mam blaszkę duża
OdpowiedzUsuńZależy jakie wymiary ma blaszka. U mnie 24x24 cm. Jeśli blaszka jest tylko trochę większa to można zrobić według przepisu - ciasto wyjdzie po prostu trochę niższe. Można też zrobić np. z 1,5 porcji. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńCzy musi być masło i margaryna?
OdpowiedzUsuńSamo masło też powinno być ok 🙂. Pozdrawiam
Usuń