Placek naszej babuni - nasz faworyt


Proste w przygotowaniu, przepyszne ciasto - jeden z naszych faworytów pośród ciast naszej babci.

Tym plackiem ostatnio poczęstowała nas babcia. Tak nam posmakował, że i ja zrobiłam go już 2 raz w przeciągu tygodnia. Ciasto jest proste w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie. Polecam - wypróbujcie!

Składniki:
ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 100 g masła
  • 100 g margaryny
  • 4 duże jaja (żółtka i białka oddzielnie)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka= 250 ml 

budyń:
  • 2 1/2 szklanki mleka
  • 1 budyń np. malinowy, truskawkowy (u mnie opakowanie 64 g)
  • cukier - wg uznania
dodatkowo:
  • 1,5 kg jabłek
  • ok. 2 łyżeczki cynamonu
  • cukier waniliowy
Wymiary formy: 24cmx24cm



Wykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Margarynę i masło ucieramy (miksujemy) z cukrem. Stopniowo dodajemy żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy ją z ciastem. Ciasto dzielimy na dwie równe części.




Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy jedną część ciasta, następnie wykładamy jabłka, posypujemy je cukrem waniliowym oraz cynamonem.
Gotujemy budyń z 2 i 1/2 szklanki mleka. Ugotowanym gorącym budyniem zalewamy jabłka posypane cynamonem (jeśli budyń wystygnie ciężko będzie go rozprowadzić). Na budyń wykładamy drugą porcję ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C - nasze piekło się ok. 55 min. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.




Ciasto po upieczeniu:




Jeszcze ciepłe:




Życzymy smacznego!!!


15 komentarzy:

  1. Co z tego budyniu zostanie jak wlejemy tak ogromną ilość mleka 2 i 1/2 szklanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam dużego opakowania budyniu na 3/4 l mleka.

      Usuń
  2. Dzień dobry. Czy można użyć zwykłej mąki zamiast krupczatki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można, ale z krupczatką jest zdecydowanie lepszy. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Rozumiem, smakowo wyszło extra, ale proszę mi napisać co zrobiłam źle,że po wystudzeniu podczas krojenia ciasto oddzieliło mi się od spodu?

      Usuń
    3. Niestety trudno mi ocenić co mogło pójść nie tak. Być może to kwestia jabłek.

      Usuń
    4. Dziękuję za odpowiedź.Również tak pomyślałam, ale chciałam znać odpowiedź experta, następny będzie lepszy :)! Pozdrawiam i dziękuję za poświęcony czas.

      Usuń
  3. własnie pieke ciekawa jestem bo takie dziwne to ciasto po połaczeniu z ta piana

    OdpowiedzUsuń
  4. Co z tymi jabłkami surowe czy prażone?

    OdpowiedzUsuń
  5. A ile trzeba mąki jeśli mam blaszkę duża

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy jakie wymiary ma blaszka. U mnie 24x24 cm. Jeśli blaszka jest tylko trochę większa to można zrobić według przepisu - ciasto wyjdzie po prostu trochę niższe. Można też zrobić np. z 1,5 porcji. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  6. Czy musi być masło i margaryna?

    OdpowiedzUsuń