Prosty przepis na smaczne kotleciki - jedno z ulubionych dań obiadowych mojej rodziny.
Te kotleciki robię często, bo moje urwisy je uwielbiają. Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, a kotleciki wychodzą pyszne i soczyste. Jeśli kotleciki zostaną mi z obiadu, to podaję je na śniadanie do kanapek - w takiej wersji smakują równie wyśmienicie.
Składniki (na ok. 16 kotlecików) :
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 mała papryka czerwona
- 1 mała cebula
- mała puszka kukurydzy (200g)
- 2 łyżki startego sera
- 3 jajka (osobno białka i żółtka)
- ok. 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- przyprawy: pieprz, sól
- posiekany koperek
- dodatkowo: olej do smażenia (u mnie olej z pestek winogron)
Wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę i cebulę drobno siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Do większej miski przekładamy mięso, paprykę, cebulę i kukurydzę - wszystko mieszamy. Dodajemy ser żółty, żółtka oraz mąkę ziemniaczaną - ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Na dobrze rozgrzany olej nakładamy łyżką masę formułując nieduże kotleciki. Smażymy na rumiano z obydwu stron (smażę na niewielkiej ilości tłuszczu). Usmażone placuszki odsączam z nadmiaru tłuszczu - układam je na papierowych ręcznikach.