Kiedy brakuje coś słodkiego sięgam po łatwe i szybkie w przygotowaniu ciacha - to właśnie jedno z nich. Ciacho śliwkowe - szybkie, proste i smaczne 😋😉.
W przygotowaniu ciasta pomaga 5-letni Urwis, ćwicząc małe rączki 😉.
Składniki:
- 6 jajek
- 6 łyżek oliwy (u mnie z pestek winogron)
- 200 g mąki (tj. ok. 1,5 szklanki mąki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 szczypta soli
- ok. 300 g śliwek węgierek pozbawionych pestek
- wiórki kokosowe
Forma o wymiarach: 25cm x 20cm
Wykonanie:
Do miski wbijamy jajka i dolewamy oliwy. Następnie dosypujemy składniki suche - mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier. Na koniec dodajemy skórkę startą z cytryny i szczyptę soli. Wszystkie składniki miksujemy.
Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy wiórkami kokosowymi, na kokosie układamy połówki śliwek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Nasze ciasto piekło się 45 min. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Ciasto gotowe: