Domowy pasztet z cukinii - z przepisu babci Gosi


Bardzo smaczny, aromatyczny i prosty w przygotowaniu. U nas w sezonie na cukinie - obowiązkowo.

Nasz ulubiony pasztet z cukinii. Kiedy zrobiłam go pierwszy raz - byliśmy zaskoczeni - jaka pycha! Dla nas to taka pyszna warzywna ala zapiekanka😊. Nam najlepiej smakuje na zimno, ale można go podać również na ciepło - jako obiad i polać pasztet np. sosem pomidorowym. Polecam serdecznie!

Składniki (na jedną keksówkę):
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 150 g sera żółtego
  • 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 0,5 szklanki kaszy manny
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 5 łyżek oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek
  • dodatkowo: olej/masło do podsmażenia cebulki

1 szklanka = 250 ml
forma o wymiarach 12cmx28cm




Wykonanie:
Zrobiłam z podwójnej ilości składników - stąd u mnie dwie keksówki.

Cukinie myjemy, osuszamy, ścieramy na tarce o grubych oczkach (ja ścieram w maszynce), solimy i odstawiamy, aby puściły sok. Marchewki myjemy, obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Gdy cukinie puszczą sok - odciskamy je i przekładamy do miski. Dodajemy: startą marchewkę, ser, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, żółtka, kaszę, bułkę tartą, olej. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy całość.





Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, opcja góra – dół. Nasz pasztet piekł się przez ok. 1 godz.




Gotowe:






Życzymy smacznego !!!



16 komentarzy:

  1. Czy można zastąpić kaszę mannę? Jak tak to czym? Przepis super! Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może drobną kaszką kukurydzianą lub bułką tartą ale ja nigdy tak nie robiłam więc pasztet może mieć inną konsystencję. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Witam czy można piec w zwykłym piekarniku bo nie mam opcji góra,dół.🤔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak - proszę próbować. Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Cukinia jest ścierana z pestkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje cukinie były młode więc nie usuwałam gniazd nasiennych. Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Jaka waga mniej więcej tych cukinii? Chciałam dziś zrobić, ale mam jedną, dużą cukinię i nie jestem pewna czy nie będzie jej za dużo...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę dobrze odcisnąć sok z cukinii i będzie ok. Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Usuń
  5. Czy cukinię obierać że skórki?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy nie czuć bułki i kaszy w pasztecie ? Bo 1,5 szkl to chyba sporo , tak mi się wydaje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do pasztetu dodaje uduszone pieczarki.

      Usuń
    2. Super, też pysznie 🙂. Pozdrawiam 🤗.

      Usuń
  7. Jaka waga cukini, bo są różnej wielkości i wagi, tak w przybliżeniu. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ważyłam nigdy 😉 . Używam 2 średniej wielkości 😉. Jak będę robić to zważę i napiszę dokładnie. Ale jak dobrze odciśniemy cukinię to zawsze jest ok 😉. Pozdrawiam serdecznie 🤗

      Usuń