Jedno z ulubionych ciast mojej córki. To ciasto gości u nas od lat.
Dziś w przygotowaniu ciasta pomaga mi 5-letni Urwis 😊💪.
Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i miksujemy na puszystą masę. Następnie sukcesywnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia - całość miksujemy. Wlewamy olej, nadal miksując (krótko do połączenia składników). Do tak przygotowanego ciasta dosypujemy pokrojone jabłka i posiekane orzechy. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, tak aby ciasto oblepiło jabłka i orzechy.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wygładzamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, pieczemy opcja góra-dół - nasze piekło się ok. 55 min.
Ciasto po upieczeniu - jeszcze gorące:
Ciasto można posypać cukrem pudrem.
Składniki:
Wykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (jabłka można posypać cynamonem i wymieszać). Orzechy siekamy na mniejsze kawałki.
- ok. 8 jabłek
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru (można dać mniej)
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- ok. 140 g orzechów włoskich
- cynamon
Wykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (jabłka można posypać cynamonem i wymieszać). Orzechy siekamy na mniejsze kawałki.
Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i miksujemy na puszystą masę. Następnie sukcesywnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia - całość miksujemy. Wlewamy olej, nadal miksując (krótko do połączenia składników). Do tak przygotowanego ciasta dosypujemy pokrojone jabłka i posiekane orzechy. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, tak aby ciasto oblepiło jabłka i orzechy.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wygładzamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, pieczemy opcja góra-dół - nasze piekło się ok. 55 min.
Ciasto po upieczeniu - jeszcze gorące:
Ciasto można posypać cukrem pudrem.
Jakie duże te jajka, bo mi ostatnio placek 2,5 cm grubości wyszedł i do tego same jabłka i orzechy było czuć tylko
OdpowiedzUsuńZazwyczaj używam jajek od kurek teściowej, te jajka są dość duże. Pozdrawiam.
UsuńOk, dałam więcej jajek, znowu to samo, i tak samo mikser ledwo kręci jak się mąkę doda...�� Swój na poprzednim zabrałam, a teraz babki stary, placki tyle lat kręci a na tym cieście ledwo...
UsuńCiasto jest bez proszku do pieczenia i bez żadnego tłuszczu?
OdpowiedzUsuńDzień dobry, w przepisie na to ciasto jest olej i proszek do pieczenia. Jeśli chodzi o ciasto bez tłuszczu i proszku to polecam to:
Usuńhttps://www.urwiswakcji.pl/2021/11/tani-placek-ze-starego-zeszytu-naszej.html
Dzień dobry,skusiłem się na to ciasto pełne jabłek,jako że jestem sam zrobiłem to z połowy składników.2 jajka M-ki z Biedronki i bez orzechów,maka tortowa,jabłka szara reneta bo są kwaskowate.Rewelacja,dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i smacznego.
Usuń...a dodam jeszcze że zamiast cukru używam ksylitolu brzozowego fińskiego,tyle że jest drogi,na Allegro od 30 zł.wzwyż + przesyłka,można też użyć słodzika ze stewii,ale to też drogi produkt.Te słodziki są dostępne w marketach,nie szkodliwe dla cukrzyków.
OdpowiedzUsuń