Prosty przepis na pyszne, kolorowe roladki, które zazwyczaj robię na weekendowe śniadanie. Takie śniadania podane nieco inaczej znikają u nas w mig. Roladki sprawdzą się też doskonale jako przystawka podczas domówek. Roladę można przygotować też wieczorem, a rano zapakować np. do pracy czy szkoły.
Składniki na omlet (ze składników zrobiłam dwa omlety):
Składniki - nadzienie (na dwa omlety):
Wykonanie:
Jajka ubijamy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i smażymy na niewielkim ogniu omlety z dwóch stron. Omlety (u mnie dwa) - odkładamy do wystudzenia.
- 6 jajek
- 5-6 łyżek mleka
- sól, pieprz
- masło do posmarowania patelni
Składniki - nadzienie (na dwa omlety):
- serek śmietankowy ok. 200 g
- posiekany szczypiorek
- szynka (u mnie 6 plasterków)
- 2-3 garści roszponki
- czerwona papryka (kilka słupków)
Wykonanie:
Jajka ubijamy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i smażymy na niewielkim ogniu omlety z dwóch stron. Omlety (u mnie dwa) - odkładamy do wystudzenia.
Omlety smarujemy serkiem wymieszanym ze szczypiorkiem. Następnie na serek wykładamy roszponkę, kilka plasterków szynki oraz kilka słupków papryki. Tak przygotowany omlet zwijamy w roladę, a następnie owijamy folią (końce folii skręcamy jak cukierki, by rolada zachowała kształt). Zawinięte w folię omlety chowamy do lodówki. Schłodzone rolady wyjmujemy z folii i kroimy na kawałki.
Gotowe roladki:
Życzymy smacznego!!!