Łatwy przepis na pyszne i słodkie placuszki z truskawkami. Wystarczy kilka prostych składników.
U nas to placuszki na pobudkę 😉😁 - najczęściej na weekendowe śniadanko. Ale sprawdzą się też świetnie jako deser czy na kolację. Moja córcia uwielbia te placuszki.
Składniki (na ok. 24 placuszki):
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Dodajemy mleko i jajka - wszystko miksujemy. Następnie dodajemy rozgniecionego banana - mieszamy do połączenia się składników. Na koniec wrzucamy pokrojone truskawki i ponownie mieszamy. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie należy dosypać mąki.
Placuszki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju, kontrolując stopień zarumienienia. Ja placuszki kładę na patelnię łyżką - ok. 2 łyżki na jednego placuszka. Usmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu - układam je na papierowych ręcznikach.
- 1 kopiasta szklanka mąki pszennej (szklanka = 250ml)
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru (można dać mniej)
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 bardzo dojrzałe banany
- kilka pokrojonych truskawek
- dodatkowo: olej do smażenia
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Dodajemy mleko i jajka - wszystko miksujemy. Następnie dodajemy rozgniecionego banana - mieszamy do połączenia się składników. Na koniec wrzucamy pokrojone truskawki i ponownie mieszamy. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie należy dosypać mąki.
Placuszki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju, kontrolując stopień zarumienienia. Ja placuszki kładę na patelnię łyżką - ok. 2 łyżki na jednego placuszka. Usmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu - układam je na papierowych ręcznikach.
Życzymy smacznego !!!